Як дізнатися реальний пробіг на автомобілі і не дати себе обдурити

Дедалі більше автомобілів продаються/купуються на вторинному ринку. Зі зростанням угод збільшується і кількість шахрайських схем. Несумлінні продавці прагнуть реалізувати машину із проблемами за високою вартістю, хитро приховуючи поломки та технічні дефекти. Найчастіше скручують показання одометра, щоб зменшити пробіг, адже автомобіль із мінімальним пробігом можна продати дорожче.

1. Статистичні дані

За статистикою, на вторинному ринку 15% автомобілів продаються зі скрученим пробігом. Згідно з іншими джерелами, цей показник сягає 30%. Чому цей фактор важливий?

Від пройденого кілометражу залежить залишковий ресурс вузлів та агрегатів транспортного засобу. Відповідно, автомобіль у поганому технічному стані, який не визначити при візуальному огляді, вимагає додаткових вкладень – отже, має коштувати дешевше. Як же не потрапити в лапи шахраїв і дізнатися про реальний пробіг автомобіля, що купується? Існує кілька способів, які краще розглядати разом.

2. Оголошення на комерційних майданчиках

Перш ніж купити автомобіль із пробігом, пошукайте його на різних електронних комерційних майданчиках. Наприклад, вам пропонують семирічний Hyundai, на одометрі якого вказано пробіг 120 тис. км, але ви знайшли більш раннє оголошення про продаж саме цього авто, і там вказано пробіг 200 тис. км. Хазяїн не зміг продати машину з таким пробігом за необхідні гроші і вирішив шахраювати. А вилучити старе оголошення просто забув! Така забудькуватість на руку уважним покупцям.

Однак цей спосіб трудомісткий і недосконалий. Адже навіть після довгих пошуків вам може не потрапити на очі попереднє оголошення.

3. Електронні бази даних

Побачити етапи експлуатації транспортного засобу та позначки про пройдений кілометр можна за записами про проходження ТО, відомостями з діагностичних карт або кошторисів страхових виплат, якщо автомобіль побував в аваріях. Ці відомості розтягнуті за часом. З них вишиковується графік пробігу. Якщо лінія графіка йде вниз, це сигналізує у тому, що пробіг скручувався.

Не всі власники машин проходять планові техогляди, і тоді в електронній базі не буде відміток про їхній пробіг. У цьому випадку можна перевірити автомобіль за VIN або державним номером. Так ви можете отримати інформацію не тільки про пробіг, але і про серйозні проблеми, якщо вони мали місце.

4. Діагностичні сканери в автосервісі

Тут вам протестують електронні блоки керування в автомобілі. Комп’ютерна діагностика покаже реальні значення всіх приладів. Ви можете під’їхати до найближчого автосервісу, але якщо господар відмовиться це робити, можна піти іншим шляхом: підключити блок керування через USB-кабель OBD до ноутбука зі спеціалізованим програмним забезпеченням.

5. Сколи на кузові

У разі візуального огляду визначити реальний кілометраж можна за непрямими ознаками. Точних цифр тут немає, але пробіг на одометрі має відповідати стану екстер’єру та інтер’єру машини.

Чим більше кілометрів проїхав автомобіль, тим більше на його кузові сколів, подряпин, потертостей, розводів та інших вад. Найчастіше вони виявляються на капоті, порогах, передньому бампері. Під ними можуть бути сліди корозії. Якщо ви помітили на п’ятирічній машині, що розглядається до покупки, хоча б пару-трійку видних неозброєним оком сколів, то можна зробити висновок, що авто пройшло не менше 100 тис. км. Відповідно, що більше дефектів, то більше вписувалося пробіг.

Якщо є великі ділянки з фарбою, що відвалилася, це говорить про те, що автомобіль побував у кузовному ремонті, причому досить давно. По застарілих ушкодженнях можна будувати висновки про реальному пробігу. Якщо фарба на далеко не новому автомобілі свіжа, то поцікавтеся у власника, навіщо він його фарбував. Можливо, транспортний засіб був у серйозній аварії і має приховані пошкодження. Факт фарбування можна виявити, використовуючи товщиномір.

6. Стан оббивки

Станом оббивки салону транспортного засобу можна обчислити його зразковий пробіг. Якщо крісла оббиті тканиною, зазвичай вона починає стиратися після проходження машиною 150 тис. км. Матер’яні сидіння вицвітають, втрачають форму, на них і на підлокітниках з’являються помітні потертості.

Якщо салон обтягнутий екошкірою, вона починає тріскатися в місцях перегинів приблизно через 100 тис. км пробігу. Крізь тріщини видно наповнювач подушок. Що стосується швів, то вони рвуться за 120 тис. км пробігу, через що оббивка розповзається.

7. Стан керма

Оглядаючи салон, не забудьте звернути увагу на кермо. Якщо він обтягнутий шкірою, на якій видно сальні затертості, це означає, що автомобіль проїхав понад 70 тис. км. Саме на той час з’являються такі ознаки. У машини, що пройшла більше 150 тис. км, рульове колесо лисніє, ніби змащене олією.

8. Стан килимків

Потертості на килимках видають великий пробіг. Термін служби штатних виробів – близько 110 тис. км. Якщо власник автомобіля – жінка, то килимки виходять з ладу набагато швидше. Якщо автоледі керує машиною у взутті на підборах, то на пластиковій основі з’являються дірки.

9. Стан педалей

По педалям пробіг визначити найлегше. Гумові накладки повністю стираються після проходження машиною 300 тис. км. Отже, якщо ви побачили, що педалі стерті до металевої основи, а на одометрі стоїть позначка 100 тис., значить, його явно скрутили. За такої цифри знос педалей має бути мінімальним.

10. Периферійні деталі

Зверніть увагу на стан периферійних деталей, особливо на їхню новизну на неновій машині. Кожна система має термін служби. Зокрема водяний насос зазвичай змінюють після 100 тис. км пробігу. Якщо на автомобілі він сяє новизною, а пробіг на одометрі близько 50 тис. км, то тут явно щось не те.

За станом гальмівних дисків також можна визначити реальний пробіг машини. Вони служать близько 150 тис. км. за умови акуратного водіння. Якщо більше пробіг, то через спиці колеса добре проглядаються канавки на дисках. Свіжі гальмівні диски говорять про те, що їх нещодавно замінили. З якої причини? Чи не через те, що вони були зношені у зв’язку з великим пробігом?

Загалом, звертайте увагу на все:

– люфт на дверях;

– розбовтаність личинки замку запалювання;

– стерті ручки та кнопки;

– подряпини на пластиці обшивки.

Корекція одометра не відноситься до кримінальних злочинів, тому до цього способу часто вдаються нечесні продавці автомобілів. Але покупець має бути пильним, щоб не витратити свої гроші даремно. Наші поради – вам на допомогу.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти