Як заїхати до Польщі на авто з українською реєстрацією: штрафи та терміни перебування

Після вторгнення РФ в Україну багато українців змушені залишати країну та виїжджають до Польщі, щоб забезпечити безпеку своїй сім’ї. Багато з них обирають перетин кордону на своїх власних автомобілях, що породжує питання щодо правил перетину державного кордону.

У колонці для TRAVEL на РБК-Україна, адвокат з адвокатського об’єднання Legal Strategy, Віталій Сокуренко, надає важливу інформацію про терміни перебування авто на українських номерах у Польщі та вимоги до українських автомобілістів в Польщі.

Правила в’їзду до Польщі на власному авто з України включають наступні вимоги:

1. Маєте мати при собі такі документи:

– Валідне водійське посвідчення, що відповідає міжнародним стандартам.

– Документ, що засвідчує реєстрацію вашого транспортного засобу (технічний паспорт).

– Розпізнавальний знак України на авто (UA).

– Державний номерний знак на автомобілі. Якщо ви маєте індивідуальний номерний знак, він дійсний лише на території України, тому ви повинні перетинати кордон з державним номерним знаком.

– Обов’язковий поліс страхування для поїздки за кордон, так звана “Зелена карта”.

2. Якщо ви плануєте перетнути кордон не на своєму автомобілі, вам потрібно мати такі документи:

– Довіреність на право водіння автомобіля з поміткою про дозвіл власника на виїзд за кордон.

– Тимчасовий реєстраційний талон на право керування автомобілем.

– Технічний паспорт на автомобіль, який використовується у шерингових службах, що може бути зручно для сімей, де автомобіль використовується декількома членами сім’ї.

Усі автомобілі з українською реєстрацією, якими керують українські громадяни, розглядаються в Польщі як транспортні засоби, що беруть участь у міжнародному русі відповідно до положень Віденської конвенції. Відповідно до цієї конвенції, яка підписана як Польщею, так і Україною, автомобілі, зареєстровані в Україні, мають право перебувати на території Польщі протягом певного строку.

Загалом, для українців, які перетинають польський кордон на своїх автомобілях, діють наступні правила та обмеження:

1. Прибувши до Польщі після 24 лютого 2022 року, українські біженці підпадають під дію Віденської конвенції. Згідно з цією конвенцією, необхідно зареєструвати автомобіль в місцевій адміністрації району (повіту) за місцем проживання, якщо перебування авто в країні триватиме понад пів року.

2. З 24 лютого 2022 року до 31 грудня 2022 року українці, що перетинають польський кордон, не обов’язково повинні мати документи, що підтверджують володіння транспортним засобом. Однак для виїзду за кордон необхідна “Зелена карта” – поліс страхування.

3. Якщо власник автомобіля планує перебувати в Польщі більше шести місяців, авто на іноземних номерах потрібно зареєструвати. В такому випадку, при зміні постійного місця проживання до Польщі, передбачено митне оформлення авто зі звільненням від ввізного мита.

4. Деякі автомобілі можуть потрапити під спеціальну процедуру, якщо вони використовувалися протягом щонайменше шести місяців у третій країні особою, яка переїжджає до Польщі. В такому випадку, існує заборона продажу автомобіля протягом 12 місяців після його реєстрації в Польщі, а також зобов’язання використовувати його з тією ж ціллю.

5. Відповідно до регламенту Євросоюзу, для осіб, які змушені змінити місце проживання з України до Польщі через збройний конфлікт, митні органи можуть відмовитися від застосування деяких обмежень, таких як вимога володіння авто в Україні протягом 6 місяців, обмеження щодо призначення використання авто в Польщі, комерційні пільги та заборона продажу протягом 12 місяців.

Таким чином, українські автомобілісти, які виїжджають до Польщі, повинні дотримуватися вищезгаданих правил і обмежень, щоб уникнути штрафів та проблем з митними органами. Після виконання необхідних процедур, автомобіль можна використовувати та продавати вільно, але після митного оформлення.

Для реєстрації автомобіля необхідно подати заяву до районної (повітової) адміністрації за місцем проживання. Заява повинна бути супроводжена наступними документами:

1. Посвідчення особи власника.

2. Сертифікат відповідності транспортного засобу.

3. Поліс страхування відповідальності перед третіми особами (ОС).

4. Підтвердження сплати ПДВ (VAT).

5. Підтвердження проходження техогляду.

6. Документ, що підтверджує право власності на автомобіль (оригінал договору купівлі-продажу, договору дарування).

7. Свідоцтво про реєстрацію в Україні.

8. Номерні знаки.

9. Техпаспорт (за наявності).

Всі документи українською мовою обов’язково потрібно перекласти на польську мову.

Суми штрафів за порушення правил ПДР в Польщі значно вищі, ніж в Україні, тому важливо мати на увазі наступні найпоширеніші порушення:

– Непристебнутий ремінь безпеки (штраф 100 злотих).

– Перевищення швидкості (штраф від 50 до 5000 злотих).

– Перевезення дитини без дитячого автокрісла (штраф 300 злотих).

– Використання мобільного телефону під час водіння (штраф 500 злотих).

– Неправильне паркування (штраф від 100 до 800 злотих).

– Проїзд на червоне світло світлофора (штраф 500 злотих).

Варто пам’ятати, що незнання правил дорожнього руху в Польщі не звільняє від відповідальності, тому важливо дотримуватися правил та уникати порушень, що можуть мати серйозні наслідки для українських громадян.

Питання керування автомобілем у нетверезому стані в Польщі поділяються на три категорії:

– 0 – 0,19 проміле.

– 0,2 – 0,5 проміле.

– Понад 0,5 проміле.

Якщо в крові водія менше 0,2 проміле, покарання не буде застосоване. У разі, якщо в крові водія від 0,2 до 0,5 проміле, польські закони передбачають такі покарання:

– Штраф від 50 до 5000 злотих або арешт до 30 днів.

– Заборона керування транспортним засобом на строк від 6 місяців до 3 років.

– Списання 10 штрафних балів.

Якщо в крові водія більше 0,5 проміле алкоголю, загрожує кримінальна відповідальність та такі покарання:

– Штраф від 5 тис. до 60 тис. злотих.

– Позбавлення волі до 2 років.

– Заборона керування (однієї або всіх категорій) на строк від 3 до 15 років.

Штрафи в Польщі поділяються на три види, а строк для їх сплати залежить від виду штрафу:

1. Готівковий штраф (Mandat gotówkowy). Зазвичай такий штраф накладається на іноземців або осіб без постійного місця проживання. Його слід сплатити органу, який його призначив. Оплата здійснюється готівкою на місці, але іноді місцеві служби мають термінали, дозволяючі сплатити штраф безготівково.

2. Штраф за відсутності (Заочний штраф). Наприклад, цей штраф може бути накладений за неправильне паркування. Якщо вам надійшло повідомлення про такий штраф, його слід сплатити протягом 7 днів.

3. Кредитований штраф (Mandat kredytowany). Його можуть накласти на громадян Польщі або іноземців з постійним місцем проживання. Сплату такого штрафу також потрібно здійснити протягом 7 днів.

Щодо перевірки своїх штрафів у Польщі, це можна зробити так само, як і в Україні, онлайн. Існують дві служби для перевірки:

– Для перевірки штрафів, виданих Головним Інспекторатом Транспорту, можна скористатися веб-сайтом.

– Інформацію про нараховані штрафні бали (Punkty Karny) можна отримати на веб-сайті.

Якщо немає можливості перевірити штрафи онлайн, слід звернутися до місцевого комісаріату та надати свій документ, що посвідчує особу.

Оплата штрафу, залежно від його виду, може здійснюватися:

– Готівкою на місці одержання штрафу.

– Карткою на місці одержання штрафу.

– У відділенні пошти.

– Через інтернет-банкінг за реквізитами.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти