40 000 гривень за швидкість: які штрафи можуть виписати водіям у Польщі

Багато українців обирають країни Європейського Союзу для переїзду, зокрема Польщу, і багато з них роблять цей крок на власних автомобілях або придбавши транспортний засіб на місці. Однак вони повинні пам’ятати, що штрафи за порушення правил дорожнього руху в Європі значно вищі, ніж в Україні.

Адвокат адвокатського об’єднання Legal Strategy, Віталій Сокуренко, надав деякі важливі відомості про штрафи для водіїв у Польщі, повідомляє РБК-Україна.

При переїзді до будь-якої країни, включаючи Польщу, важливо дотримуватись місцевих правил і законів. Незнання цих правил не звільняє від відповідальності, і може мати серйозні наслідки. Віталій Сокуренко наголошує, що штрафи за порушення правил дорожнього руху в Польщі значно вищі, ніж в Україні.

Він наводить приклади найпоширеніших порушень та пов’язаних з ними штрафів у Польщі:

– Непристебнутий ремін безпеки за кермом – штраф 100 злотих або 826 гривень.

– Перевищення швидкості – штраф від 50 до 5000 злотих або 413-41300 гривень.

– Перевезення дитини без дитячого автокрісла – штраф 300 злотих або 2478 гривень.

– Використання мобільного телефону під час водіння – штраф 500 злотих або 4128 гривень.

– Неправильне паркування автомобіля – штраф від 100 до 800 злотих або 826-6605 гривень.

– Проїзд на червоне світлофора – штраф 500 злотих або 4128 гривень.

Українські водії, які планують виїзд до Польщі, повинні бути особливо уважними та дотримуватись правил дорожнього руху, оскільки порушення можуть призвести до значних фінансових витрат через високі штрафи.

У Польщі існує детальна класифікація рівнів алкоголю в організмі водіїв, які були затримані за керування автомобілем у нетверезому стані. Ця класифікація складається з трьох категорій:

1. Рівень алкоголю від 0 до 0,19 проміле. Якщо аналіз крові водія показує такий рівень, то йому не накладають жодних покарань, зазначають юристи.

2. Рівень алкоголю від 0,2 до 0,5 проміле. За такий рівень алкоголю польські закони передбачають наступні покарання:

– Штраф у сумі від 50 до 5000 злотих (від 413 до 41300 гривень) або арешт строком до 30 днів.

– Заборона керування транспортним засобом на період від 6 місяців до 3 років.

– Списання 10 штрафних балів.

3. Рівень алкоголю понад 0,5 проміле. У такому випадку, водій стикається з кримінальною відповідальністю і може очікувати наступні покарання:

– Штраф у сумі від 5 тисяч до 60 тисяч злотих (від 41283 до 495396 гривень).

– Позбавлення волі на строк до 2 років.

– Заборона керування транспортним засобом (будь-якої категорії) на період від 3 до 15 років.

Ці покарання мають на меті забезпечити безпеку на дорозі та покарати водіїв, які керують автомобілем у нетверезому стані.

В Польщі існують різні види штрафів, які можуть бути накладені, і кожен з них має свої особливості щодо сплати. Загалом, види штрафів у Польщі можна умовно розділити на три категорії, а також встановлено різний проміжок часу для їх оплати:

1. Штраф готівкою (Mandat gotówkowy): Цей вид штрафу найчастіше накладають на іноземців або осіб без постійного місця проживання. Сплату штрафу потрібно здійснити безпосередньо у ту службу, яка його виписала. Зазвичай штраф сплачується готівкою на місці, але іноді місцеві служби можуть мати термінали, що дозволяють здійснити оплату штрафу навіть без наявності готівки.

2. Заочний штраф: Наприклад, такий штраф можуть накласти за порушення правил паркування. Якщо вам було надіслано повідомлення про такий штраф, необхідно його сплатити протягом 7 днів з моменту отримання повідомлення.

3. Штраф, що надається у кредит (Mandat kredytowany): Цей вид штрафу можуть накласти як на громадян Польщі, так і на іноземців з постійним місцем проживання. Термін сплати такого штрафу також становить 7 днів.

Враховуючи види штрафів і встановлені терміни сплати, водіям важливо своєчасно дотримуватись вимог щодо оплати штрафів у Польщі.

Штрафи за порушення Правил дорожнього руху в Польщі можна перевірити онлайн, аналогічно до України. Для цього існують дві сервісні платформи:

1. Штрафи, видані Головним Транспортним Інспекторатом (Główny Inspektorat Transportu), можна перевірити на їхньому веб-сайті.

2. Інформацію про нараховані штрафні бали (Punkty Karny) також можна знайти на веб-сайті.

Якщо немає можливості перевірити штрафи в режимі онлайн, можна звернутися до місцевого відділення поліції та пред’явити свій документ, що посвідчує особу. Спосіб оплати штрафу може варіюватися залежно від його типу:

– Готівкою при отриманні штрафного повідомлення особисто.

– Карткою при отриманні штрафу особисто.

– У відділенні поштової служби.

Через інтернет-банкінг за вказаними реквізитами.

Важливо своєчасно перевіряти та сплачувати штрафи, дотримуючись вимог і правил, що стосуються оплати в Польщі.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти