Водіям розповіли, які фільтри в автомобілі можна почистити, а які замінити

Хоча рекомендується регулярно замінювати фільтри у вашому автомобілі, деякі з них можна продовжити використовувати після їх очищення. Однак, з часом всі фільтри все ж потребують заміни, оскільки їх очищення стає менш ефективним. На цьому етапі найкраще звернутися до механіка, щоб замінити фільтри.

Зазвичай першим інстинктом є заміна забрудненого фільтра механіком. Але у деяких випадках можна попросити механіка почистити фільтр, щоб продовжити його термін служби. Але які саме фільтри можна очищати? Впускний або салонний повітряний фільтр можна легко пропилососити або протерти ганчіркою, що дозволяє подовжити їх використання. З іншого боку, масляні та паливні фільтри потребують регулярної заміни, оскільки їх неможливо ефективно очистити. Таким чином, найкращим варіантом є заміна забрудненого масляного або паливного фільтра.

Впускний фільтр зазвичай потребує заміни згідно з рекомендаціями технічного обслуговування, яке ви дотримуєтесь. Це може бути при зовнішньому забрудненні фільтра, через кожну другу заміну оливи, щорічно або в залежності від пробігу. Краще уточнити рекомендований термін заміни впускного повітряного фільтра у вашого механіка.

Салонний фільтр може прослужити тривалий час між замінами, а його очищення допоможе подовжити термін експлуатації. Доти, поки фільтруючий матеріал здатний утримувати бруд і сміття, фільтр можна використовувати. Зазвичай салонний повітряний фільтр прослужить принаймні рік, перш ніж потребуватиме заміни, навіть без його очищення.

Щодо масляного фільтра, загальне правило полягає в тому, що його потрібно замінювати разом з кожною заміною оливи. Це гарантує, що він належним чином фільтрує оливу. Паливні фільтри, зазвичай, потребують заміни лише в разі, коли вони перестають працювати належним чином.

У більшості випадків, якщо ви дотримуєтеся регулярного графіка обслуговування і заміни фільтрів, у вас не повинно виникнути проблем з їх засміченням. Однак, якщо ви помічаєте деякі ознаки, що фільтри потребують заміни, ви можете звернути увагу на наступне:

1. Забруднений впускний повітряний фільтр може призводити до помітного зменшення пробігу автомобіля на бензині.

2. Забруднені свічки запалювання можуть свідчити про необхідність заміни впускного повітряного фільтра. Це може проявлятися грубим холостим ходом, промахами та проблемами з запуском автомобіля.

3. Увімкнена контрольна лампа двигуна може свідчити про те, що паливно-повітряна суміш надто багата, що призводить до накопичення відкладень у двигуні.

4. Зниження прискорення може бути наслідком обмеженого потоку повітря через забруднений повітряний фільтр.

Щодо повітряного фільтра салону, зменшення потоку повітря, що надходить до системи опалення, вентиляції та кондиціонування, може свідчити про необхідність заміни фільтра. Посилення роботи вентилятора та неприємний запах також можуть вказувати на потребу заміни повітряного фільтра.

Час заміни масляного фільтра залежить від стану оливи. Чорний колір оливи може свідчити про необхідність заміни оливи та фільтра. Звуки двигуна та індикатори Check Engine або Check Oil також можуть свідчити про несправність фільтра і необхідність його заміни.

Щодо паливного фільтра, нестабільна робота двигуна на холостому ходу, нерівномірний робота двигуна та складності з запуском можуть свідчити про засмічення паливного фільтра.

У разі виявлення цих ознак, рекомендується звернутися до механіка для заміни або очищення відповідних фільтрів автомобіля.

Джерело Автогід
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти