Українцям розповіли, як самостійно визначити якість бензину та дизеля

Погана якість палива часто є однією з основних причин поломок паливної системи автомобіля та передчасного зносу двигуна. Українці можуть самостійно перевірити якість дизельного пального (ДП).

Один із найпростіших способів перевірити якість ДП – налити його у прозорий контейнер, закрити пробкою та зачекати. Якщо пальне низької якості, то воно швидко змінить колір на темний та залишить осад.

Наявність води в паливі формує окремий шар рідини. Щоб виявити механічні домішки, ДП можна пропустити через паперовий фільтр. Якщо пальне якісне, на фільтрі залишиться світла пляма, в той час як низькоякісне паливо залишить велику темну пляму.

Добре якісне дизельне паливо має помірний запах та колір від світло-коричневого до бурого з синюватим відтінком. Після випаровування, воно залишає жирну пляму на аркуші чистого паперу, у той час як бензин випаровується без слідів.

Якщо мова йде про неналежну якість бензину, то старе паливо може завдати шкоди сучасному двигуну. Часто непридатність палива помітна навіть при візуальному огляді – на його поверхні може бути брудно-руда плівка, схожа на болотяну рідину. Інколи видно присутність води. Також може відчуватися неприємний та нетиповий запах.

Однак існують способи визначити погану якість бензину під час його використання. Варто звернути увагу на такі ознаки:

1. Труднощі при запуску двигуна: забруднене або зіпсоване паливо може не забезпечити належну потужність для запуску. Якщо автомобіль або генератор не заводяться, це може бути наслідком поганого (старого, забрудненого тощо) бензину. Якщо інші проблеми виключені, варто перевірити якість палива.

2. Неординарні звуки, такі як шипіння або посвистування: низька якість бензину може спричинити нерівномірне горіння, що проявляється у виникненні незвичних звуків з двигуна. Проте варто пам’ятати, що шуми (а також чорний вихлопний дим та неприємний запах) не є однозначними ознаками поганого палива, оскільки можуть бути спричинені іншими проблемами, наприклад, несправністю паливного фільтра.

3. Часті вимкнення двигуна: якщо бензин містить чужорідні домішки, включаючи забруднення або воду, двигун може неочікувано глухнути, оскільки паливо не згоряє належним чином.

4. Збільшене споживання палива: якщо автомобіль споживає більше палива, ніж зазвичай за тих самих умов, це може вказувати на проблеми з якістю бензину. Поганий паливний склад змушує двигун працювати з більшим навантаженням, щоб забезпечити потрібну потужність, що призводить до збільшеного споживання палива. Якщо ця ознака спостерігається разом з іншими, варто розглянути якість палива.

Джерело news.obozrevatel.com
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти