Водіям пояснили, чому влітку часто з’являється “масложор”

Автомобільні експерти розкрили причину збільшеної витрати оливи влітку, яку водії часто називають “масложором”. Виявляється, причиною є стиль водіння, особливо на великій швидкості та при довгих поїздках.

Згідно з фізикою процесу, розрахункова норма витрати моторної олії складає 0,5% від витрати палива. Зі зростанням швидкості зростає споживання палива і, відповідно, олії. Швидка їзда вимагає великих обертів та високого тиску в циліндрах, що призводить до прориву газів через поршневі кільця. Це спричиняє винос частини оливи у впускну систему та її згорання в циліндрах.

Крім того, високі швидкості збільшують частоту робочих циклів, під час яких відбувається згоряння олії. Це призводить до нагрівання стінок циліндрів, розрідження масла та втрати його в’язкості. Як наслідок, олива легше проникає у камеру згоряння.

Зокрема, автомобілі з турбомоторами більш схильні до “масложору”, особливо влітку. Причиною є підвищена температура всередині турбіни після їзди на великій швидкості та вимикання двигуна. Це призводить до закоксовування газодинамічних ущільнень, що збільшує витрату оливи.

Щоб зменшити витрату оливи, експерти рекомендують утримуватися від агресивного водіння, не перевищувати швидкісні ліміти та розкручувати двигун до червоної зони. Такий стиль водіння також сприятиме економії палива.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти