Має знати кожен водій: коли можна не пропускати машину з «мигалками»

Проблискові маячки, які розміщуються на службових автомобілях «швидкої», правоохоронців і рятувальників, використовуються для сигналізації та пропуску транспорту у випадках екстрених викликів. Проте, не завжди це є обов’язковим. Кожен проблисковий маячок має свій колір та призначення: синій використовується поліцією та іншими екстреними службами, червоний має найвищий пріоритет, зелений використовується в колонах, білий використовується інкасаторськими службами, а помаранчевий (іноді жовтий) використовується комунальними службами та машинами, які перевозять великогабаритні або небезпечні вантажі.

Варто зазначити, що два останніх кольори мають лише позначальний характер. Тобто пропускати такі автомобілі непотрібно.

Водіям потрібно враховувати ці кольори та діяти відповідно до них. Якщо бачите синій маячок та чуєте сирену, потрібно пропустити автомобіль. Водій може ігнорувати світлофор та регулювальника. Червоний маячок використовується в найбільш невідкладних випадках, тому водій повинен повністю зупинитися та відступити на узбіччя. Автомобілі з помаранчевим маячком не повинні бути перешкодою для роботи автомобілів з таким самим маячком.

Порушення правил про пропуск екстреного автомобіля може призвести до штрафу згідно з частиною третьою статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За це порушення можна отримати штраф у розмірі 680 гривень. Проте, є випадки, коли пропуск екстреної служби неможливий, наприклад, через затор, і в такому разі штраф не накладатимуться.

Джерело РБК-Україна
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти