Що робити, якщо викрали машину: з’явилася чітка інструкція

Автомобіль, як і будь-яке інше майно, може бути викрадено зловмисниками, від чого ніхто не застрахований не лише в Україні, а й у будь-якій країні світу. Найчастіше люди не замислюються, що робити в таких випадках, допоки безпосередньо не стануть жертвою злочину.

Експерти «РБК Україна» склали чітку інструкцію, як діяти, якщо у вас викрали машину.

Першим і ключовим кроком є дзвінок до поліції. Чим раніше ви повідомите про викрадення, тим більше шансів, що машину знайдуть «по гарячих слідах». Додзвонившись до чергового, повідомте йому обставини злочину, а також такі дані про автомобіль:

– марку

– модель

– рік випуску

– колір

– реєстраційний номер

Далі експерти рекомендують відразу ж повідомити про викрадення страховiй компанії. Зазвичай, у договорі страхування передбачено термін повідомлення від 24 годин до 7 днів.

Дочекавшись співробітників поліції, слід вказати їм на місце злочину та дозволити оглянути його, зафіксувавши необхідні деталі. Після цього, можливо, вам доведеться відвідати відділення поліції, де вам запропонують написати заяву про викрадення, до якої бажано додати копії документів на право власності автомобіля, а також останні фото чи відео транспортного засобу.

Експерти радять взяти у правоохоронців після оформлення заяви документ, який підтвердив факт викрадення — його може зажадати страхова компанія. На прийняття рішення про відкриття кримінального провадження та внесення відомостей про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань слідчому відводиться 24 години з моменту надходження від вас повідомлення про викрадення. Після цього рекомендується поширити інформацію про викрадення авто у соцмережах. Нерідко це також допомагає встановити обставини скоєння злочину.

Джерело РБК
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти