В українців можуть примусово забирати авто для потреб армії: що потрібно знати

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україні було запроваджено спеціальний правовий режим воєнного стану. Серед іншого, він передбачає можливість примусового вилучення транспортних засобів для військових потреб.

Важливо розуміти, що військовий стан — врегульований законними та підзаконними нормативними актами, в Україні продовжуює діяти законодавство, яке регулює відносини суспільства та держави.

Зокрема, вилучення майна для військових потреб передбачено ч.2 ст. 353 Цивільного кодексу та п.4 ч.1 ст.8 Закону «Про правовий режим військового стану». Сам механізм вилучення прописаний у Законі «Про передачу, примусове відчуження майна в умовах воєнного стану». Відповідно, існує обумовлена законом процедура, яка має свої юридичні наслідки.

Так законом встановлено, що вилучати авто у власника можуть лише за рішенням військового командування, а не окремих посадових осіб ЗСУ, тероборони або Нацполіції. Для прийняття такого рішення потрібний відповідний наказ, узгоджений із місцевими органами влади.

Власник автомобіля має право одержати акт вилучення, в якому зазначено найменування органу, який ухвалив відповідне рішення, відомості про власника, відомості про документ на право власності, опис майна. Документ подається на підпис власнику та скріплюється печатками військового командування. Також до акту додається висновок про вартість транспортного засобу. Ці документи вручаються під розписку власнику або особі, у якоï вилучають авто.

Власник має право на відшкодування державою вартості вилученого автомобіля. Щоб отримати компенсацію, слід звернутися до військового комісаріату з відповідною заявою. Також власник може звернутися до суду із вимогою повернути вилучений автомобіль. Але ці процедури можна здійснити лише після закінчення режиму воєнного стану.

Джерело AutoDream.org
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти