Незаконно штрафують на 510 гривень: як уникнути покарання за популярне «порушення»

Нерідко співробітники поліції полюють на водіїв на світлофорі, очікуючи на порушників, які люблять проїжджати на забороняючий світловий сигнал. Однак, іноді жертвами правоохоронців стають автомобілісти, яких не повинні карати.

Юристи пояснюють, що штраф 510 гривень за ч.2 ст.122 КУпАП передбачено за проїзд на забороняючий сигнал світлофора. Такими, згідно з ПДР, є червоний та жовтий сигнали світлофора. Побачивши його, водії повинні зупинитися перед стоп-лінією, знаком «Місце зупинки» чи не ближче ніж за 10 метрів до світлофора чи пішохідного переходу.

Однак, якщо зупинити транспортний засіб у зазначених місцях не можна без застосування екстреного гальмування, то ПДР дозволяє водіям продовжити рух, переконавшись у безпеці своїх дій. Багато поліцейських нехтують цією нормою і виписують постанову про адмінправопорушення щодо с.122 КУпАП усім поспіль, хто проїхав на жовте світло.

Юристи рекомендують починати суперечку з правоохоронцями за п.8.11 ПДР, який регламентує проїзд на жовте світло світлофора. Якщо ваші аргументи на патрульного не діють, слід надати письмові пояснення щодо факту «порушення». Експерти вказують, що постанова, винесена за такий вид діяння, є незаконною та підлягає скасуванню.

Джерело doradvokat.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти