Мітинг «євробляхерів»: протест чи провокація?

Під стінами парламенту та в урядовому кварталі Києва від вівторка триває акція «За захист і доступне розмитнення» власників автомобілів на єврономерах, котрі вимагають ухвалити закон про спрощення реєстрації таких авто в Україні. Надвечір четверга, 12 липня, на вулиці Грушевського протестувальники повністю заблокували проїжджу частину та всі виходи з парламенту, пошкодили автомобіль народного депутата, заступника голови Регламентного комітету Верховної Ради Павла Пинзеника. В авто розтрощено заднє скло.

За інформацією деяких ЗМІ, начебто авто, в якому перебував депутат, збило одного з протестувальників. Сам Павло Пинзеник спростував цю інформацію: «Їхали вулицею Інститутською в автомобілі, який належить мені за правом приватної власності. Десь перед поворотом на вулицю Шовковичну праворуч кинулись на автомобіль так звані «мітингарі» з наміром його зупинити. Почали бити його руками і ногами, важкими предметами, розбили скло заднього виду. Намагались зупинити і проникнути в автомобіль через двері і розбите заднє скло. На капот кинувся один із мітингарів, автомобіль, звичайно, зупинився. Після того був заблокований», заявив депутат в ефірі одного з телеканалів.

«Деякий час ми провели заблокованими мітингарями під охороною працівників поліції, після чого були безпечно виведені з місця події», – розповів Пинзеник.

Також депутат сумнівається, що у постраждалого, як повідомили ЗМІ, зламана нога, через що його госпіталізували. «Малоймовірно. Я сам бачив, як йому набридло лежати на капоті, він власними руками і ногами зліз і пішов. Думаю, що цю людину обов’язково знайдуть, якщо ще не знайшли, і встановлять стан її здоров’я, як психічного, так і фізичного», – сказав П. Пинзеник.

За словами депутата, за кермом автомобіля перебував його помічник, а загалом у машині було четверо осіб, серед них – ще двоє народних депутатів Олег Кришин і Олена Масоріна. П. Пинзеник заявив, що збирається написати заяву про злочин з боку «збитого» протестувальника. «Ми напишемо заяву про злочин до органів поліції. Питання кваліфікації залежатиме від того, як поліція встановить усі обставини справи. Відеореєстратора немає, шукатимемо інші відео», – сказав П. Пинзеник.

Депутат Олена Масоріна в ефірі телеканалу «112 Україна» розповіла, що потерпілий протестувальник кинувся поза межами пішохідного переходу.

«Ні. Це було трохи раніше, ніж на пішохідному переході, не доїжджаючи до переходу. Я була всередині машини, в цей момент намагалися проникнути в машину, розбили заднє скло», – сказала вона. Депутат висловила сподівання, що вдасться відтворити інцидент за записами з відеокамер в урядовому кварталі.

За даними Нацполіції, внаслідок подій біля Верховної Ради України затримали одного активного учасника акції. «Група осіб провокувала бійку біля будівлі парламенту, а один із них намагався вдарити народного депутата. Правоохоронці відтіснили правопорушника і доправили його до територіального управління поліції для надання пояснень», – повідомили у відділі комунікації поліції Києва.

Слідчими розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 346 (погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від чотирьох до семи років.

Джерело: Голос України 

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти