Протест «євроблях» в Україні. Чому це добре?

Виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів у своєму блозі на Gazeta.ua розповів, чому підтримує акцію протесту власників авто на єврономерах.

1. Немає нічого гіршого, ніж обмеження свободи людини. Ази економіки вчать, що українець, який може собі дозволити європейський автомобіль, але насильно змушений ремонтувати тридцятирічні “Жигулі”, все одно дозволить собі такий автомобіль.

2. Ніякого порушення законодавства немає. Багато хто розказує, що євробляхарі не заплатили податки і ухиляються. Це не правда. Машини ввозяться згідно Стамбульської конвенції 1990 року, де додаток С, стаття 7 дають право ввозити автомобілі і користуватись ними тут. Пояснювати, що міжнародний договір має вищу силу ніж Митний кодекс – сподіваюсь не варто. І ще, серед всіх наших сусідів Україна єдина, хто погодився на цей додаток.

Чому простому українцю заборонено користуватись лазівками в законодавстві, а от іншим можна колотити мільярди на них?

Лазівка? Можливо. Але чому простому українцю заборонено користуватись лазівками в законодавстві, а от іншим можна колотити мільярди на них? Кожен пожинає плоди своєї безвідповідальності.

І на завершення. В 2014 році я написав, що питання доступного розмитнення автомобілів – одне з базових пріоритетів довіри до Петра Порошенка. Якщо б це зробили ще в 2014-му чи навіть в 2015-му, то навіть в так званих ДНР і ЛНР почали б заздрити нам.

P.S. Особисто я суттєво програю від такого закону. Оскільки мій легально куплений “Туксон” втратить в ціні можливо навіть більше ніж 50%. І, тим не менше, мати право купити собі європейський автомобіль на рівні з європейцями – куди цінніше.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти