Незаконно штрафують та відбирають права: водіям нагадали про поширену помилку поліції

В Україні почастішали випадки притягнення водіїв автомобілів до адміністративної відповідальності за незначні «порушення», які за фактом такими і не є. Поліція з незнання ПДР та ГОСТів або в надії на таке незнання з боку автомобілістів систематично штрафує останніх та відбирає у них права.

Як повідомляють юристи «Дорожнього адвоката», патрульні почали активно складати постанови про скоєння правопорушення за ст. 121 КУпАП за утворення тріщин та сколів на лобовому склі. Вперше водіїв карають штрафом у 340 гривень, проте за повторного «порушення» їх можуть позбавити прав на строк від 3 до 6 місяців. Поліція посилається на пункт 6.8.5 ДСТУ 3649:2010, за яким не дозволяється наявність сколів та тріщин у зоні роботи склоочисників.

Водночас, правоохоронці ігнорують той факт, що ДСТУ 3649:2010 не відносить зазначені пошкодження до технічної несправності автомобіля. Більше того, в п.п. 31.1, 31.3 та 31.4 ПДР існує вичерпний перелік несправностей, з якими експлуатація транспортного засобу заборонена. Сколів та тріщин лобового скла там також немає.

Таким чином, юристи звертають увагу водіїв на незаконність винесених поліцією ухвал за фактом наявності незначних пошкоджень у лобовому склі. Штрафи за цими адміністративними матеріалами рекомендується не сплачувати, а оскаржити у суді.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти