Незаконно штрафують на 340 гривень: водіїв попередили про популярну помилку поліції

Українські водії часто не замислюються про те, що правила дорожнього руху регламентують не лише їхню поведінку на проїжджій частині. Цим нерідко користуються недобросовісні поліцейські, які прагнуть будь-що оштрафувати автомобілістів хоча б за відсутність у машині обов’язкових атрибутів. У тому числі аптечки. Проте, як пояснюють юристи, такі штрафи є незаконними.

Зокрема, портал Hotline.finance звертає увагу на практику притягнення патрульними до відповідальності водіїв без аптечки за ст. 121 КУпАП, кваліфікуючи їх дії як керування несправним автомобілем, експлуатація якого заборонена. У ПДР справді є п. 31.4.7, який забороняє експлуатацію транспортного засобу без медичної аптечки. Водночас немає жодного нормативного документа, який би встановлював за такий вид порушення штраф. Юристи зазначають, що максимум як можна покарати водія за відсутність аптечки — попередження. Штрафи та суворіші покарання у таких випадках незаконні і можуть сміливо оскаржуватися в суді.

Водночас, відсутність аптечки в автомобілі для пасажирських перевезень безпосередньо карається відповідно до ст. 121 КУпАП штрафом у розмірі 680 грн. Повторне порушення може спричинити позбавлення прав до півроку або арешт до 10 діб.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти