Названо розповсюджені випадки, коли водій може уникнути штрафу за порушення ПДР

Від порушень правил дорожнього руху не застраховано жодного з водіїв в Україні. Трапляються ситуації, коли автомобіліст просто не знав про наявність тих чи інших обмежень або через неуважність не помітив їх. Водночас мало хто знає, що відповідати за деякі порушення не завжди обов’язково.

Так, юристи нагадують, що ст. 22 КУпАП передбачає звільнення водія від адміністративної відповідальності за незначні порушення. У таких ситуаціях інспектор може обмежитися простим усним зауваженням. Йдеться про формальні порушення, які не завдають тяжких наслідків чи значної шкоди та не створюють аварійної ситуації.

Зазначається, що до таких порушень можна віднести рух крайньою лівою смугою, якщо права вільна, але дорожнє покриття на ній пошкоджено. Також незначним можна вважати проїзд на кілька сантиметрів за стоп-лінію або відсутність у наявності у водія страхового поліса, якщо автомобіль застрахований.

Навіщо водії розвішують у салоні чайні пакетики: ефективний лайфхак

Юристи зазначають, що у подібних ситуаціях автомобіліст має право вимагати від інспектора винесення усного зауваження замість штрафу. У такому разі водій вважатиметься таким, який не притягувався до адміністративної відповідальності. Водночас, КУпАП не дає вичерпного переліку малозначних порушень і залишає остаточне рішення в цій ситуації за поліцією.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти