Як зупинити машину, якщо відмовили гальма: це має знати кожен водій

Гальмівна система є однією з найважливіших у конструкції автомобіля, оскільки безпосередньо відповідає за безпеку. При її раптовій відмові може статися аварія, зокрема з трагічними наслідками. У зв’язку з цим важливо постійно підтримувати гальма у справному стані. Але що робити, якщо вони вже відмовили під час руху?

Експерти звертають увагу, що насамперед не потрібно панікувати. Якщо авто на «механіці», слід спробувати сповільнити автомобіль двигуном, поступово знижуючи передачу. При цьому педаль зчеплення слід витискати швидко, щоб не втрачався зв’язок двигуна з КПП. Зміна передачі повинна відбуватися в момент, коли стрілка тахометра впала нижче за червону позначку, щоб не допускати занесення.

Якщо машина на АКПП, потрібно перейти в ручний режим і повторити ті самі маніпуляції, що і на механіці. За відсутності такої можливості потрібно перевести важіль з положення «D» в положення «1» (обмеження діапазону). Це призведе до того, що механізм самостійно зменшить передачу.

В Україні готується нова заборона для водіїв: кому варто готуватись

Також експерти звертають увагу на можливість здійснення «контактного гальмування» — коли швидкість авто знижується за рахунок тертя предметами, що знаходяться поблизу, — бордюрми або огорожами. Такий спосіб слід використовувати акуратно і лише коли швидкість авто невелика.

У крайньому випадку можна використовувати ручне гальмо. Активувати його потрібно також обережно, щоб авто не занесло і воно не перекинулося.

Джерело Hyser
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти