Чому під час дощу гальма працюють гірше: як діяти у такій ситуації

З настанням осені водіям в Україні слід враховувати сезонні особливості експлуатації транспортного засобу. Не в останню чергу це стосується гальмівної системи автомобіля.

Експерти звертають увагу, що за дощової погоди існує підвищений ризик відмови гальм. Потрапляння колеса автомобіля в калюжу з дощовою водою може призвести до занесення транспортного засобу через високу опірність такого середовища. Найгірше, коли авто зустрічає на шляху відразу кілька таких перешкод. Різко гальмувати в такій ситуації небезпечно, оскільки колеса можуть бути по-різному навантажені, що створює ще більш сприятливі умови для занесення.

Також експерти звертають увагу на такий небезпечний ефект, як аквапланування, коли на великій швидкості автомобіль починає ковзати по поверхні води, як кинутий у водойму плоский камінь. У такій ситуації гальмування або різке маневрування може остаточно позбавити водія контролю над транспортним засобом, що на високій швидкості здатне призвести до непередбачуваних наслідків. Тому рекомендується уникати швидкої їзди по покритії калюжами дорожній поверхні.

Окремо звертається увага на те, що на зношеній гумі на мокрому асфальті зчеплення автомобіля з поверхнею мінімальне. До того ж дощова вода може потрапляти безпосередньо на гальмівні колодки, що погіршує їхню ефективність. У таких ситуаціях рекомендується заздалегідь гальмувати, щоб дати можливості гальмівній системі просохнути.

Джерело Hyser
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти