6 фраз, які поставлять на місце патрульного після зупинки автомобіля

Діяльність поліції в будь-якій країні світу має бути підпорядкована двом тезам — «служити» та «захищати». На жаль, в Україні нерідкі випадки, коли у спілкуванні з громадянами правоохоронці переходять межу, починають хамити та маніпулювати своїм становищем. «Твоя МАШИНА» пропонує водіям низку вербальних способів показати інспектору, що перед ним досвідчений автомобіліст, який не дозволить нехтувати своїми правами.

Насамперед не варто дозволяти поліцейським спілкуватися із собою поблажливо, як дорослий з дитиною. Водій повинен керувати своїми емоціями, бути впевненим у собі і керуватися розсудливістю. Для повернення балансу у спілкуванні з представником влади чудово підійдуть шість простих фраз.

1. “Ми тільки на “Ви””
Фраза дозволить чемно, але рішуче нагадати інспектору, що він перебуває при виконанні службових обов’язків. Відповідно до «Правил етичної поведінки поліцейських» та Закону України «Про поліцію», патрульний зобов’язаний виявляти повагу до громадян, бути ввічливим та дотримуватися норм ділового спілкування.

2. “Я маю зафіксувати все на камеру”
Поліцейські не люблять, коли їхні дії фіксують на камеру, оскільки це змушує їх стежити за собою. Однак і перешкодити робити це громадянам вони не можуть у законний спосіб. У зв’язку з цим слід попереджати про зйомку ненав’язливо, щоби не провокувати скандал.

3. “Зачекайте, я “загуглю” цю статтю правил дорожнього руху”
У сучасному світі, коли у кожного під рукою смартфон або планшет із доступом до інтернету, немає нічого ганебного в тому, щоб підглянути ті чи інші норми. Поліцейському така поведінка дозволить зрозуміти, що ви рішуче налаштовані відстоювати свої права і не готові визнати свою провину «за умовчанням».

4. “Я зараз зателефоную до чергової частини і запрошу сюди відповідального”
Вдаватися до такого прийому слід у серйозних ситуаціях, коли інші способи вплинути на поведінку патрульного вичерпані та не дали результату. Не варто зловживати ним. Поліцейські не люблять, коли їхніми діями цікавиться начальство.

5. “Давайте оформимо протокол”
Ця фраза говорить інспектору про те, що ви впевнені у своїх діях та готові розібратися по суті в рамках чинного законодавства. При цьому патрульний розуміє, що в такій ситуації відповідні обов’язки мають не лише громадянин, а й він.

6. “З порушенням не згоден, потребую захисника”
Ще один серйозний крок, який дозволить вказати поліцейському на вашу рішучість. Більше того, в рамках адміністративного судочинства правоохоронцям для залучення адвоката може знадобитися перенести розгляд справи на інший день. Не кожен інспектор готовий затягувати цей процес, особливо якщо він не впевнений у своїй правоті. Важливо також зробити відповідну позначку у протоколі чи постанові. Якщо патрульний відмовить у залученні захисника чи не дасть вам достатньо часу для його запрошення, це може бути підставою для скасування штрафу в суді.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти