Поліція пояснила водіям, за що може «обшукати» їхній автомобіль: названо три причини

На тлі дії в Україні військового стану, коли на фронті українські захисники дають відсіч російським окупантам, поліція в тилу активно здійснює перевірку громадян, які пересуваються на транспортних засобах. Патрульні можуть “обшукати” ваш автомобіль, але не завжди.

Днями у поліції пояснили водіям, коли вони можуть перевірити машину. Причому формально обшуком це не є. Процедура називається «поверхневою перевіркою» та регламентована ст.34 Закону України «Про Національну поліцію». Здійснюється вона рукою, спецприладом чи візуальним оглядом. Її можна проводити за наявності однієї з трьох причин:

– за наявності достатніх підстав вважати, що в автомобілі ховається правопорушник чи жертва викрадення;

– за наявності достатніх підстав вважати, що в машині є речі, вільний обіг яких заборонено або обмежено, а також річ, яка загрожує життю чи здоров’ю оточуючих;

– за наявності достатніх підстав вважати, що авто або річ, що знаходиться в ньому, є знаряддям скоєння злочину.

При цьому патрульний зобов’язаний повідомити конкретну причину проведення цієї процедури водію, який, у свою чергу, повинен сам показати інспектору вміст салону або багажника. Вимоги поліцейського відкрити капот, бардачок, нішу запаски та інші місця в законі не передбачено, проте відмову виконати її правоохоронці можуть трактувати як злісну непокору. У зв’язку з цим вибір, сперечатися з поліцейськими чи ні, кожен має робити в такій ситуації сам.

Джерело Національна поліція Закарпатської області
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти