Штраф до 17 тисяч: кому в Україні до кінця року потрібно встигнути пройти техогляд автомобіля

До кінця цього року деяким власникам автомобілів в Україні потрібно встигнути пройти технічний огляд транспортних засобів аби не отримати штраф. Цей процес є обов’язковим та призначений для перевірки безпеки та справності автомобілів на дорогах країни.

Хто має пройти технічний огляд:

– Власники великих вантажних автомобілів, старших за один рік, повинні це робити щорічно.

– Автобуси, які перебувають в експлуатації понад два роки, проходять огляд кожні шість місяців.

– Вантажопасажирські автомобілі вагою до 3,5 тонн старше 2 років повинні перевірятися кожні два роки.

– Таксі старші за два роки, повинні проходити огляд раз на рік.

– Колісні трактори, які експлуатуються понад два роки, перевіряються кожні два роки.

– Спеціалізований автотранспорт, такий як транспорт для усунення аварій, автокрани та пожежні автомобілі, повинні проходити щорічний огляд.

– Колісно-транспортні засоби, що використовуються для перевезення небезпечних вантажів, повинні пройти огляд через рік після виготовлення та потім кожні шість місяців.

Після огляду випробувальна лабораторія надасть власнику протокол, в якому вказано термін, коли вам потрібно буде пройти наступний обов’язковий технічний огляд вашого автомобіля.

Технічний огляд має бути виконаний в акредитованих організаціях, які отримали відповідні дозволи від Міністерства Інфраструктури України. Вартість огляду залежить від типу автомобіля і може змінюватись.

Також важливо знати, що існує кілька категорій автомобілів, які звільнені від проходження технічного огляду, включаючи нові легкові автомобілі та причепи, що використовуються для комерційних перевезень, з терміном експлуатації не більше двох років.

За порушення правил обов’язкового техогляду передбачено штраф у розмірі 3 400 грн, який зросте у 5 разів при повторному порушенні. Для посадових осіб сума стягнення може сягати 34 тисяч гривень. Також за повторну поїздку на авто без техогляду водія можуть позбавити прав на півроку або відправити під адміністративний арешт.

Проведення технічного огляду – це спосіб гарантувати, що ваш автомобіль знаходиться у безпечному та робочому стані, що важливо для всіх учасників дорожнього руху.

Джерело Апостроф
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти