Мобілізація водіїв: коли та де повістку можуть вручити тим, хто за кермом

В Україні через повномасштабне збройне вторгнення РФ, як і раніше, діє військовий стан, у країні продовжуються мобілізаційні заходи. Останні можуть стосуватися і водіїв транспортних засобів, тому важливо розуміти, кому і де можуть вручити повістку.

Юристи наголошують, що у частині військового призову законодавство України не зазнало суттєвих змін за останній час, а отже, чітких регламентацій щодо того, де можна вручити повістку, досі немає.

Співробітники ТЦК або інші уповноважені законом особи можуть видавати документ лише тоді, коли його складено керівником центру комплектування, він містить повні анкетні дані призовника, його рік народження та адресу проживання. Тобто водієві мають принести та вручити вже виписану на його ім’я повістку, а не виписувати її на місці. Інакше це ставить під сумнів законність процедури.

Важливо відзначити, що вручення повісток водіям може відбуватися разом із поліцією, яка має право зупиняти транспортні засоби на блокпосту чи іншому місці. У поліції має бути для цього одна із передбачених законом причин із вичерпного переліку. Вручення повісток серед них немає. У ТЦК неодноразово наголошували, що їхні співробітники також не мають повноважень самостійно зупиняти автомобілі.

Теоретично, військкоми можуть підійти до водія з повісткою після перевірки на блокпосту або на стоянці. У такій ситуації вимогу відкрити вікно та прийняти повістку можна вважати законною та обґрунтованою. Однак документ, знову ж таки, вже має бути оформлений на ваше ім’я.

Іноді можливі випадки, коли водій пред’являє свої документи для перевірки поліцейському, а той у свою чергу передає інформацію про нього співробітникам ТЦК. У цьому випадку громадянин має право заборонити інспектору передавати його персональні дані третім особам на підставі Закону України «Про захист персональних даних» (статті 1, 8, 10, 14). За порушення цих вимог поліцейському загрожує адміністративна ст. 188-39 КУпАП та навіть кримінальна ст. 182 ККУ відповідальність.

Загалом юристи рекомендують водіям зберігати документи в порядку, бути готовими до дотримання законів про мобілізацію, не йти на конфлікт із співробітниками ТЦК та поліцією, якщо вони діють у рамках законодавства, щоб уникнути непотрібних проблем.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти