Чи можуть співробітники ТЦК зупинити авто для вручення повістки: коментар юриста

В Україні у зв’язку з повномасштабним вторгненням та збройною агресією РФ діє військовий стан, який включає загальну мобілізацію громадян. Це викликає питання щодо зупинення автомобілів для вручення повісток та перевірки документів. Адвокат Ростислав Кравець пояснив, наскільки правомірними є такі дії співробітників Територіальних центрів комплектування (ТЦК).

Юрист нагадав, що в Україні військкоми не мають повноважень зупиняти транспортні засоби та вимагати документи на перевірку. Таким чином у співробітників ТЦК немає відповідних механізмів встановити особу водія, що знаходиться за кермом, а також пасажирів, що перебувають у салоні. Отже, видавати їм повістки вони не мають права.

Подібна процедура можлива лише, якщо співробітники ТЦК чергують разом із поліцейським, який повноваження зупиняти авто має, але також лише у вичерпних випадках. Та сама історія з документами, які перевіряти правоохоронці можуть в осіб, щодо яких є обґрунтовані підозри у скоєнні правопорушення.

Якщо ваш автомобіль все ж таки зупинили і намагаються вручити повістку, слід дотримуватися таких правил:

– Попросіть посвідчення особи, яка намагається вам вручити повістку.
– Не виходьте з машини та не надавайте жодних документів.
– Знімайте відео все, що відбувається на дорозі.
– Викличте поліцію.

Важливо пам’ятати, що у вас є законне право відмовитися від повістки, якщо вона видана з порушенням закону (наприклад, дані були дописані в частково заповненому бланку повістки), якщо в ній вказані неправильні дані одержувача або якщо повістку вручає уповноважена особа без друку, або дані було внесено без присутності одержувача.

Юрист також зазначає, що належним врученням повісток є особисте вручення документа за підписом у присутності двох свідків або зафіксоване відеозаписом. Порушення цих правил робить вручення повістки незаконним.

Джерело Autocentre
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти