Автомобільна мобілізація в Україні: хто з водіїв повинен готуватись

Згідно з чинним в Україні військовим станом, запровадженим через збройну агресію та вторгнення Росії, автомобілісти можуть бути піддані мобілізації для потреб оборони. Це маловідомий аспект, який дивує деяких водіїв. Важливо розуміти, що ця мобілізація стосується не лише людей, а й їх транспортних засобів.

Кожного кварталу органи МВС подають звіти до ТЦК (територіальних центрів комплектування), що містять інформацію про зареєстровані транспортні засоби підприємств. У разі потреби ця техніка може бути вилучена та передана Збройним Силам України (ЗСУ). Проте існує низка винятків: автомобілі дипломатичних представництв, іноземних організацій, державних банків та підприємств із підвищеною значимістю не підлягають мобілізації.

Процедура мобілізації автомобілів здійснюється лише за наказом командування, машина попередньо оцінюється, і лише після цього передається до ТЦК із протоколом. Власнику залишають копію документів, і він має право вибрати, який транспортний засіб буде передано армії. Після закінчення військового стану власник може очікувати повернення автомобіля або отримання компенсації за його вартість.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти