Хто з водіїв в Україні може їздити без прав, не отримуючи штраф від поліції: відповідь юристів

Їзда за кермом транспортного засобу без відповідних прав та техпаспорту в Україні карається. Однак, є одна категорія водіїв, яких штрафувати за це не можна.

Часто водії популярних в Україні скутерів та самокатів піддаються стягненню за ініціативою поліції, яка звинувачує їх у їзді без прав та техпаспорту. Юристи «Дорожнього адвоката» стверджують, що не завжди водієві скутера потрібні ці документи.

Відповідно до частини 2 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), керування скутером особою, яка не має права керування таким транспортним засобом, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 3 400 грн. Повторне порушення протягом року може призвести до штрафу у розмірі 40 800 грн. та позбавлення права управління на строк від п’яти до семи років.

Відсутність реєстрації транспортного засобу (в даному випадку скутера) в установленому порядку згідно з частиною 6 статті 121 КУпАП передбачає штраф у розмірі 850 грн, а також можливість затримання транспортного засобу (штраф-майданчик).

При цьому важливим моментом є визначення того, чи є скутер “механічним транспортним засобом”. Згідно із законодавством, механічним транспортним засобом вважається транспортний засіб з електродвигуном потужністю понад 3 кВт або двигуном внутрішнього згоряння обсягом менше 50 куб. см. Такі транспортні засоби відносяться до категорії “А1”, і для їх керування потрібна наявність посвідчення водія та реєстраційного документа.

Якщо скутер має потужність менше 3 кВт, він не вважається механічним транспортним засобом та не вимагає наявності зазначених документів. Транспорт на ДВЗ визнається таким незалежно від робочого об’єму двигуна.

Таким чином, власникам скутерів важливо розумітися на класифікації свого засобу пересування і бути готовими аргументувати свою позицію перед поліцією. Якщо вони не керують механічним транспортним засобом, відповідно і такі документи, як посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію ТЗ, у них поліція вимагати не має права.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти