Українським водіям виписують незаконні штрафи: як оскаржити рішення поліції

Водії в Україні іноді стикаються із ситуаціями, коли інспектор поліції зупиняє транспортний засіб, забирає документи та вирушає до себе в машину, де виписує штраф за порушення правил дорожнього руху, не проводячи регламентованої процедури розгляду справи. Ці штрафи можуть бути визнані незаконними і водії мають право оскаржити такі рішення.

Як повідомляє «Дорожній адвокат», подібний випадок стався з одним із клієнтів компанії, який вирішив добиватися справедливості в органах правосуддя. Суди першої та апеляційної інстанції визнали факт порушення правил дорожнього руху водієм, але погодилися з його аргументами щодо неприпустимості оформлення штрафу у службовому автомобілі без попереднього розгляду справи. П’ятий апеляційний адміністративний суд нагадав департаменту патрульної поліції про те, що процедура починається з подання посадової особи, яка оголошує справу, притягує до адміністративної відповідальності та роз’яснює права та обов’язки водія. І лише після цього складається протокол про адміністративне правопорушення.

Аналіз матеріалів справи показав, що патрульна поліція не дотримувалася встановленої процедури розгляду справи про адміністративне правопорушення та обмежилася формальним оформленням ухвали у службовому автомобілі. Внаслідок розгляду справи №489/434/20 суди визнали постанову поліції про накладення штрафу водієві незаконною та скасували її.

Таким чином, водію, навіть за факту порушення правил дорожнього руху, слід звертатися до суду, якщо інспектор поліції порушив процедуру розгляду справи. Незалежно від порушення, вчиненого водієм, незаконне оформлення штрафу без попереднього розгляду справи робить його недійсним.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти