Не сплачуйте штраф: юристи розповіли водіям про незаконне покарання за одне порушення

З початку жовтня набуло чинності сезонне правило, яке зобов’язує водіїв, що пересуваються поза населеними пунктами вдень, використовувати ближнє світло фар. Інакше на порушників чекають штрафи у розмірі від 425 до 510 гривень. Проте адвокати стверджують, що такі покарання суперечать закону.

Відповідно до пункту 9.8 Правил дорожнього руху, на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами обов’язково мають бути включені денні ходові вогні. У разі відсутності таких у конструкції транспортного засобу необхідне використання ближнього світла фар. Раніше це правило діяло лише з 1 жовтня по 1 травня, але місяць тому до Правил дорожнього руху було внесено зміни, які зробили цю вимогу постійною.

“Зазвичай при порушенні цієї норми поліцейські зупиняють водіїв та починають перевірку їхніх документів. Після цього патрульні виписують штраф у розмірі 510 гривень згідно зі статтею 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП)”, – стверджують адвокати.

Чому такі дії є незаконними
Стаття 122 КУпАП передбачає відповідальність за порушення правил використання зовнішніх освітлювальних пристроїв або сигнальних засобів на початку руху або його зміни.

“Відсутність включеного ближнього світла фар поза населеними пунктами справді порушує Правила дорожнього руху, проте відповідальність за це порушення має покладатися не на статтю 122 КУпАП, а на статтю 125 КУпАП – про інші порушення правил дорожнього руху”, – наголошують адвокати.

Відповідальність за порушення цієї норми – це лише попередження, яке, до того ж, виноситься у письмовій формі і лише за встановлення інспектором вини водія. Якщо поліція виписує штраф за статтею 122 за несправні фари, ви маєте право не оплачувати його, а замість цього звернутися до суду для оскарження дій поліції. Не піддавайтеся незаконним штрафам та захищайте свої права.

Джерело Ти ж юрист
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти