Поліція звинувачує в п’яній їзді: що повинен знати водій, щоб не вскочити в халепу

Місяць тому на Дніпропетровщині затримали двох патрульних, які «розводили» водіїв за допомогою фальшивого «Драгера». Прилад завжди показував перевищення норми алкоголю у крові, що дозволяло поліцейським вимагати хабарі з автомобілістів. Це лише один випадок, який вдалося зафіксувати останнім часом. І навряд чи він єдиний. У зв’язку з цим водіям важливо знати, як захистити себе від поліцейського свавілля. Твоя МАШИНА звертає увагу на ключові аспекти, на які треба зважати в такій ситуації.

Насамперед слід розуміти, що перевірка водія на сп’яніння не відбувається навмання. Є спеціальна інструкція, яка зафіксована у законодавстві, а саме у Законі України «Про національну поліцію» та спільному наказі МВС та МОЗ №1452/735. Там говориться, що патрульні мають право запідозрити водія у вживанні спиртного чи наркотиків за наявності таких ознак, як запах алкоголю, тремтіння рук, неадекватність, проблеми з мовленням та координацією.

Після цього поліцейські можуть запропонувати водієві пройти перевірку алкотестером (Драгер). Це має відбуватися на місці зупинки. При цьому водій має право вимагати та отримати для ознайомлення сертифікат відповідності та свідоцтво про перевірку конкретного алкотестера. Огляд проводиться за двома свідками, якими не можуть бути інші поліцейські або ваші пасажири.

Водій має право відмовитися від перевірки «Драгером», але це не буде порушенням та підставою для складання протоколу за ст.130 КУпАП, якщо він висловить згоду пройти огляд у спеціально атестованій для цього медустанові. При цьому медики повинні перевірити автомобіліста на сп’яніння не пізніше ніж через 2 години після зупинки транспортного засобу поліцією.

Водія можуть попросити здати сечу на аналіз, але фізіологічна нездатність зробити це не може розглядатися як відмова від огляду. В якості альтернативи можна здати слину, мазки з губ, рук та обличчя, а також аналіз крові. Результати огляду у будь-якому разі мають бути зафіксовані у документальній формі одразу після їх отримання.

Важливо пам’ятати, що будь-які порушення процедури огляду можуть зробити результати недійсними. Це дає підстави для оскарження незаконних дій з боку поліції в суді.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти