Оштрафують чи кинуть за ґрати: які слова водіям заборонено говорити поліції

Мало хто з водіїв в Україні сьогодні радів би спілкуванню з патрульними, які зупинили його автомобіль. Найчастіше це відбувається через загрозу отримати штраф за порушення правил дорожнього руху, а також некоректною поведінкою окремо взятих поліцейських, які іноді прагнуть за будь-яку ціну оформити протокол.

Вважається, що покарати водія можна за фактом вчинених ним дій – проїзд на сигнал світлофора, що забороняє, порушення вимог знаків і розмітки, перевищення швидкості. Проте існують ситуації, коли отримати штраф чи навіть опинитися за ґратами можна за неправильне слово, сказане інспектору. “Твоя МАШИНА” пропонує розглянути кілька подібних випадків, про які деякі водії можуть не знати.

1. Нецензурна лайка, образа поліцейського
Матюки, образливі висловлювання, що виявляють явну неповагу до співробітника поліції, інших водіїв та учасників дорожнього руху, що супроводжувалися особливою зухвалістю, можуть бути кваліфіковані як дрібне хуліганство (ст.173 КУпАП). Карається штрафом до 119 гривень чи арештом до 15 діб.

2. Пропозиція хабара
Тільки за пропозицію неправомірної вигоди патрульному водія можуть притягнути до кримінальної відповідальності (ст.369 КК). Тут уже можна загриміти у в’язницю на строк до чотирьох років. У разі повторного порушення термін можуть збільшити до шести років.

3. Відмова пред’явити документи
Водієві достатньо словом відмовитися пред’являти посвідчення водія, техпаспорт або поліс, щоб вимагати відповідний штраф у 850 гривень за ч.1 ст.126 КУпАП. При цьому важливо розуміти, що вимога поліцейського може бути законною лише за наявності підстав на зупинку авто та пред’явлення доказів правопорушення.

4. Злісна непокора законній вимозі співробітника поліції
Відмова виконувати вимоги інспектора коштуватиме 255 гривень штрафу або 15 діб арешту (ст.185 КУпАП). Як і в попередньому випадку, важливою є законність вимог поліцейського.

5. Відмова від огляду на стан сп’яніння
Можна не бути п’яним за кермом, але, відповівши одним словом «ні» на пропозицію про перевірку на «Драгер» або в медустанові, позбутися 17 тисяч гривень та прав на строк до року. Вдруге такий «трюк» коштуватиме 34 тисячі гривень та позбавлення прав на 3 роки з можливістю вилучення автомобіля. Втретє – штраф 51 тисяча, позбавлення прав на 10 років, конфіскація транспортного засобу або 15 діб арешту (ст.130 КУпАП).

6. Погроза фізичною розправою
Деякі водії у запалі емоцій можуть дозволити собі перейти межу та кинути на адресу патрульного слово чи фразу, що містять загрозу фізичної розправи через професійну діяльність правоохоронця. Важливо розуміти, що за загрозу насильством, вбивством, знищенням майна співробітнику поліції або членам його сім’ї в Україні можна відправитись за ґрати на 3 роки (ст.345 КК).

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти