Оштрафують за першої зупинки: юристи попередили водіїв про покарання за одне невинне порушення

Поліція має законне право вимагати від водіїв пред’явити документи, що підтверджують їхнє право на керування автомобілем, у разі зупинки транспортного засобу. Це положення затверджено статтею 35 Закону України “Про Національну поліцію”. Про це повідомляється у виданні “Дорожній адвокат“.

Важливо розуміти, що водій, який відмовляється показати свої документи поліцейському, порушує правила та може зіткнутися з юридичними наслідками. Однак, зупинка автомобіля має бути обґрунтована та відповідати закону. Якщо поліцейський зупиняє водія без вагомих причин, його вимоги, включаючи запит на документи, можуть бути визнані незаконними.

Існують різні причини, через які водії можуть відмовитися пред’являти документи: відсутність документів, небажання спілкуватися з поліцією, нерозуміння своїх прав та обов’язків або ухилення від виконання законних вимог.

Відповідно до частини 1 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення, невиконання вимоги інспектора щодо надання документів розцінюється як порушення. За таку відмову водієві може загрожувати штраф у розмірі 425 гривень. Це нагадує про важливість дотримання законних вимог та повагу до поліцейських.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти