Шахраї не дрімають: розкрита нова афера з «євробляхами»

Недавня аварія з мікроавтобусом «Гомель – Одеса» в Миколаївській області, коли загинули 5 осіб, розкрила масштабну аферу з єврономерами. Суть у тому, що білоруси допомагали українцям «легалізовувати» нерозмитнені авто. Про це повідомляє Твоя МАШИНА з посиланням на  Комсомольську правду «Білорусь».

Як відомо, останнім часом в Україні різко зросла кількість ввезених «євроблях». При цьому українські автомобілісти, зловживаючи окремими положеннями міжнародного законодавства, організували незаконний бізнес: приганяють автомобілі із Західної Європи і відмовляються їх розмитнювати, продовжуючи їздити на європейських номерах.

У той же час збільшилася і кількість фактів участі жителів південних регіонів Білорусі в незаконних схемах, пов’язаних з оформленням тимчасового ввезення автомобіля з Євросоюзу в Україну. Про це заявили не будь-де, а в прокуратурі білоруського Гомеля.

Після ДТП з жителями Гомеля з’ясувалося, що їх везли до Одеси для участі в підозрілій акції. Виявилось, що на білорусів оформляли в Україні нерозмитнені авто. Це непоодинокий випадок. Оголошень щодо подібних «турів на море» в соцмережах дуже багато.

Організатори таких схем обіцяли пасажирам безкоштовний проїзд на море і винагороду у декілька десятків доларів. Декого взагалі заманювали лише повідомленням про «безкоштовний відпочинок». Саму ж мету поїздки нікому з «туристів» не повідомляли.

Суть схеми така: на українській митниці автомобілі оформляються як тимчасово ввезені, а через кілька годин в’їжджають в Україну, потім продаються. Оформляти тимчасове ввезення великої кількості авто на себе українські перекупники за законом не можуть, тому звертались за допомогою до нерезидентів, в тому числі білорусів.

Як повідомили у прокуратурі міста Гомеля, нерезидент має право на тимчасове ввезення автомобіля на термін до 12 місяців. Після цього він зобов’язаний його вивезти. Якщо цього не відбудеться, громадянин Білорусі буде притягнутий до відповідальності. Якщо ввезений автомобіль не покине територію країни у встановлений законом час, білорусу загрожує штраф, сума якого визначаться кількістю прострочених діб тимчасового ввезення – до 640 доларів.

Цікаво, що така людина, у нашому випадку – громадянин (ка) Білорусі, не може передавати право керування транспортним засобом іншим особам. Якщо такий факт передачі встановлять – ще один штраф, в розмірі до 320 доларів.

Тобто, якщо білорус вже взяв участь в афері з «євробляхами», то краще йому в Україні не з’являтися. Тим більше на власному авто – його можуть конфіскувати.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти