Водіїв попередили про один незаконний штраф: перевірте багажник, щоб уникнути проблем

Відомо, що співробітники поліції в Україні мають право перевіряти комплектність транспортних засобів, які вони зупинили на законних підставах. При цьому не всі водії знають, що штраф можуть виписати навіть за наявності в машині всіх необхідних предметів.

Юристи звертають увагу, що останнім часом українські поліцейські почали звертати увагу не лише на те, чи має водій, наприклад, вогнегасник чи аптечка, а й їхня придатність до використання. У деяких випадках виявляється, що вони мають дефекти або термін придатності, що минув. Патрульні кваліфікують це як порушення вимог п. 31.4.7 ПДР та, відповідно, адміністративне правопорушення, передбачене ст.121 КУпАП. Водію виписують штраф та відправляють платити його.

Але поспішати робити це не варто, твердять юристи. Все тому, що подібне порушення можна поставити лише водіям транспортних засобів, які здійснюють регулярні пасажироперевезення. Звичайним водіям загрожує лише попередження у рамках ст.125 КУпАП. Тому важливо оскаржити штраф у суді. Якщо цього не зробити, можна не лише втратити гроші, але при повторному «порушенні» залишитися без прав на строк до півроку.

Незважаючи на незаконність дій поліції, яка штрафує водіїв за дефектні вогнегасники та аптечки, краще все одно зайвий раз перевірити комплектність свого авто, щоб уникнути проблем та бюрократичної тяганини.

Джерело Hyser
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти