Юристи пояснили водіям, як уникнути штрафу за вимушену зупинку у забороненому місці

Ніхто з водіїв не застрахований від ситуацій, коли потрібно негайно зупинити транспортний засіб саме в тому місці, де це робити заборонено ПДР. Це може бути як технічна несправність, раптове погіршення самопочуття та з недавніх пір повітряна тривога. Часто поліція кваліфікує це як порушення ч. 1 ст. 122 КУпАП, штрафуючи водіїв на 340 грн.

Юристи звертають увагу автомобілістів, що у разі вимушеної зупинки у забороненому місці слід постаратися перебудувати машину так, щоб це не заважало іншим учасникам руху, а також вжити всіх можливих заходів, щоб прибрати транспорт. При цьому конкретних часових рамок закон цього не передбачає. Важливо дати зрозуміти поліції, що ви зробили для цього все можливе. Зокрема, якщо прибрати машину відразу неможливо, варто включити сигнал аварійної зупинки

Іноді навіть це не зупиняє поліцейських, які бажають оформити зайвий протокол. У такій ситуації слід пояснити інспекторам мотиви своїх дій, у тому числі письмово. Можна зробити це прямо в протоколі, де обов’язково потрібно вказати, що ви не погоджуєтесь зі звинуваченням у скоєнні правопорушення. Керуватися при цьому можна п. 9.9.А та п. 15.14 ПДР. У разі складання адмінматеріалів щодо водія юристи рекомендують оскаржити рішення поліції у суді.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти