Як продати автомобіль через додаток “Дія”

Починаючи з 20 грудня 2023 року, у мобільному додатку “Дія” з’явилася нова послуга – купівля та продаж автомобілів. Тепер за декілька хвилин можна придбати або продати автомобіль через смартфон і отримати новий технічний паспорт та номерні знаки поштою.

Проте, варто зазначити, що ця послуга доступна лише для легкових автомобілів, мотоциклів та мопедів.

Щоб скористатися цією послугою, як продавцю, так і покупцю необхідно мати у додатку “Дія” наступні дані:

– Підтверджений податковий номер.

– Паспорт або посвідку особи.

– Вказане місце проживання.

– Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (для продавця).

Отже, якщо всі ці вимоги виконані, процес для продавця та покупця наступний:

Для продажу автомобіля в додатку “Дія” продавцю потрібно виконати наступні кроки:

– У розділі “Сервіси” вибрати опцію “Продати транспортний засіб” або обрати “Продати автомобіль” у меню технічного паспорта.
Якщо виявиться, що автомобіль вже був проданий у поточному році, продаж онлайн буде відхилений, і необхідно буде звернутися до сервісного центру для офлайн процедури перереєстрації та сплати податків.

– Обрати зі списку транспортний засіб, який планується продати (якщо є кілька).

– Погодитися з умовами продажу та надати гарантії, а також підтвердити, що це перший продаж автомобіля в поточному році.

– Вказати ціну автомобіля.

– Ввести свої контактні дані (номер телефону та електронну пошту) та ознайомитися з проєктом договору.

– Поділитися проєктом договору з покупцем через QR-код або посилання.

Для укладання договору покупцю потрібно виконати наступні кроки:

– Отримати договір купівлі-продажу автомобіля – він буде надісланий в додаток “Дія” автоматично після підписання продавцем.

– Залишити старі номерні знаки або обрати нові.

Згідно з поточними правилами, покупець може залишити номерні знаки попереднього власника (за винятком платних комбінацій), тоді йому не потрібно буде звертатися до сервісного центру МВС для отримання нових номерів і сплати за їх виготовлення. Однак, якщо знаки номера змінюються, їх можна отримати у СЦ МВС або замовити доставку Укрпоштою.

Вибрати форму технічного паспорта – лише цифровий або фізичний і цифровий. При виборі фізичного паспорта необхідно вказати дані для доставки через Укрпошту.

Сплатити сервісний збір та підписати договір за допомогою “Дія.Підпис”. Вартість реєстрації для звичайного автомобіля становить приблизно 862 гривні, а для електрокарів – 700 гривень (без урахування вартості номерних знаків, яка складає приблизно 500 гривень).

Після підписання договору як покупцю, так і продавцю, додаток “Дія” направить його на розгляд до Головного сервісного центру МВС. Перевірка зазвичай займає до 5 робочих днів. Після цього готовий договір буде надіслано в “Дію” для погодження обома сторонами за допомогою “Дія.Підпис”.

Гроші за автомобіль можна передати до або після підписання договору. Якщо використовуються старі номерні знаки, автомобіль можна використовувати відразу після підтвердження договору купівлі-продажу. Якщо ж нові номерні знаки ще не отримані, слід зачекати їх отримання і встановлення на автомобіль перед його використанням.

Інструкція від Дмитра Стихуна, юриста ЮФ Gracers

Джерело jurliga.ligazakon.net
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти