Раптово лопнула шина в автомобілі: чому так відбувається і як цього не допустити

Керування автомобілем пов’язане не тільки з певним комфортом і зручностями, а й несе з собою цілу низку ризиків і загроз. Серед таких – раптова втрата керування через технічну несправність, що виникла. Іноді вона виникає внаслідок пошкодження шин.

Чому шини лопаються на ходу?
Покришка може отримати відносно невелике пошкодження під час удару об гострі предмети, бордюри або металеві уламки. У момент найвищого навантаження під час руху на швидкості це може призвести до критичної ситуації, коли гума просто не витримує і рветься під тиском. Також експерти зазначають, що причиною раптового вибуху шин може стати занадто високий тиск. Якщо колоса перекачати, вони можуть перегрітися на дорозі і лопнути. При цьому пошкодити гуму може і надто низький тиск, який прискорює знос боковин покришки.

Що робити, якщо шина лопнула на ходу
Насамперед слід відкинути паніку і взяти себе в руки. Всю свою концентрацію потрібно перевести на безпечне гальмування і уникнення зіткнення з іншими учасниками руху. Слід міцно обхопити кермо і поступово знижувати швидкість. Різке гальмування може сильно погіршити ситуацію. Водієві також необхідно ввімкнути аварійну сигналізацію, щоб попередити про небезпеку інших учасників руху.

Найкраще з’їхати на узбіччя, щоб не перегороджувати дорогу. Після того, як машина зупиниться, водієві потрібно вийти і оглянути її на предмет пошкоджень. Знявши колесо, слід поглянути на стан ніші та днища автомобіля. Важливість цієї процедури полягає в тому, що шматки гуми внаслідок вибуху іноді пошкоджують гальмівний шланг, гальмівні трубки або бензопровід. За відсутності пошкоджень можна поставити запасне колесо і продовжити рух.

Джерело Telegraf
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти