6 фраз водія, які поставлять на місце поліцейського під час зупинки автомобіля

Зупинка автомобіля поліцією може бути не найприємнішим процесом, особливо, якщо інспектор починає грубити і вішати на водія провину за неіснуюче або спірне порушення. У таких ситуаціях важливо не губитися і вміти відстоювати свої права. Видання “Твоя МАШИНА” звертає увагу на 6 фраз, які можуть поставити на місце правоохоронця, що вийшов за рамки.

“Ми тільки на ‘Ви'”: бувають випадки, коли поліцейські починають фамільярничати, незважаючи на те, що водій проти. Це прямо суперечить Правилам етичної поведінки поліцейського, ЗУ “Про Національну поліцію”, а також іншим відомчим документам, які регулюють поведінку правоохоронців. Якщо вимагати від інспектора їхнього дотримання, зокрема в частині шанобливого і ввічливого поводження, це послужить для нього серйозним індикатором.

“Я повинен зафіксувати все на камеру”: багато юристів прямо рекомендують знімати спілкування із силовиками на камеру від самого початку, щоб надалі мати докази їхньої протиправної поведінки. Також відкрита відеозйомка може слугувати для поліцейського стримувальним фактором, що не дасть змоги допускати грубості, протизаконності та відвертого свавілля.

“Зачекайте, я ‘загуглю’ цю статтю ПДР”: фраза, яка дає поліцейському зрозуміти, що водій не буде просто так здаватися і вірити йому на слово, коли йдеться про звинувачення у вчиненні того чи іншого правопорушення. Недобросовісний патрульний може забути про маніпуляції та спекуляції із законом.

“Я зараз зателефоную до чергової частини і запрошу сюди відповідального”: якщо інші способи вплинути на поліцейського, який зарвався у своїй поведінці, не дали результату, можна вдатися до такого способу впливу. Мало хто з інспекторів буде радий зустрічі з начальством, особливо, коли їхню компетентність публічно поставлено під сумнів.

“Давайте оформимо протокол”: ця фраза говорить про те, що ви впевнені у своїх діях і готові йти до кінця в питанні захисту своїх прав. Іноді патрульні лякають водіїв протоколом, але на ділі не мають достатніх підстав для його складання. У таких випадках може бути вдалим ходом показати, що ви не боїтеся їхніх погроз.

“З порушенням не згоден, потребую захисника”: кожен водій у процесі розгляду як адміністративного, так і кримінального провадження має право на юридичну допомогу, відмовити в отриманні якої поліцейський не має права. При цьому далеко не кожен правоохоронець готовий до “гойдалок” із практикуючим юристом, що змусить його зайвий раз замислитися над раціональністю своїх дій.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти