Негайно перевірте багажник: за що в Україні почали масово штрафувати водіїв

Багато водіїв в Україні сприймають ПДР як керівництво до дії на дорозі, але геть забувають про свої зобов’язання щодо комплектації та обслуговування транспортних засобів. За словами юристів, поліція звернула увагу на це явище і почала масово штрафувати автомобілістів за відсутність у машині одного або кількох обов’язкових предметів.

Зокрема, патрульні почали вимагати від водіїв вогнегасники, аптечки і знаки аварійної зупинки. Якщо чогось із перерахованого немає, оформляють адмінматеріали за ст.121 КУпАП. Причому іноді водіїв штрафують навіть за наявності всіх зазначених предметів, але якщо вони несправні або некомплектні.

Однак юристи наголошують, що подібні дії поліції здебільшого є незаконними, оскільки відсутність або несправність того ж вогнегасника не може трактуватися як експлуатація автомобіля з технічною несправністю. Штрафувати на 680 гривень за подібні дії можна лише водіїв, які виконують регулярні пасажироперевезення. Дії решти автомобілістів кваліфікуються за ст.125 КУпАП, яка передбачає лише попередження.

Варто зазначити, що деякі поліцейські чітко усвідомлюють неправомірність своїх дій, але все одно виписують штраф, сподіваючись на те, що водії не стануть їх оскаржувати в суді, а покірно оплатять стягнення. Автомобілістам же варто розуміти, що небажання оскаржити дії поліції може призвести до того, що покаранням за повторне таке “порушення” може вже бути позбавлення прав на строк до півроку.

Джерело hyser.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти