Бензин коштуватиме 80 гривень за літр: коли і чому подорожчає автомобільне пальне

З ухваленням Радою законопроєкту про підвищення акцизів на автомобільне пальне ціни на бензин, ДП і автогаз поповзуть угору, повідомив у себе в Телеграм представник КМУ в парламенті Тарас Мельничук. Уже з 1 липня на українських АЗС будуть помітні відчутні зміни.

Зазначається, що акцизні ставки на бензин становитимуть 359 євро за 1000 л, на ДП – 330 євро, на газ – 277 євро. Наразі розмір цих зборів становить 215,5 євро, 139,5 євро та 52 євро відповідно. Подібні зміни запропонував уряд України на виконання директиви Євросоюзу з огляду на те, що наша країна має статус країни-кандидата до спільноти.

У певний момент вартість бензину в Україні сягне 80 гривень за літр, зрівнявшись із європейськими цінами, підрахували аналітики. При цьому у відсотковому співвідношенні найбільше підніметься в ціні скраплений газ. З 1 липня він подорожчає одразу на 4 гривні, а потім дорожчатиме ще на 1 гривню кожні півроку. Зростання вартості відбуватиметься поступово в кілька етапів до 2027 року, пояснюють у Кабміні.

Експерти вважають, що підняття акцизів можна було відкласти з урахуванням непростої економічної ситуації в країні, проте дефіцит бюджету змушує уряд шукати додаткові джерела наповнення скарбниці вже сьогодні.

Джерело focus.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти