Забув права вдома: який штраф загрожує водієві і як його уникнути

Як відомо, практично кожен водій в Україні за кермом повинен мати при собі три обов’язкових документи – водійське посвідчення, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та страховий поліс ОСЦПВ. Відсутність одного з них під час перевірки поліцією загрожує водієві штрафом.

Причому покарають водія не тільки за те, що у нього немає прав, техпаспорта або страховки в принципі, а й якщо він просто забуде їх удома. Стягнення за такий проступок передбачено ст.126 КУпАП і становить 425 гривень. При цьому українські водії можуть уникнути покарання.

Зазначені документи можна “підтягнути” в державному мобільному застосунку “Дія”. Електронні варіанти документів з цього сервісу в Україні мають таку саму силу, як і паперові/пластикові оригінали. Таким чином, якщо поліція вимагатиме від вас пред’явити права або техпаспорт, які залишилися вдома, ви можете показати їм “Дію”. При цьому важливо розуміти, що в застосунку можливі технічні збої, через які документи можуть якийсь час не відображатися. Тому оригінали документів краще все ж брати з собою в поїздку.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти