Оштрафують або кинуть за ґрати: які слова водіям не можна говорити поліції

Спілкування з поліцією для багатьох водіїв в Україні може бути заняттям не з приємних. Багато в чому це пов’язано з ризиком отримати штраф за порушення ПДР. При цьому важливо розуміти, що автомобіліст може бути покараний навіть за свої слова в процесі спілкування з патрульними. “Твоя МАШИНА” звертає увагу на низку випадків, коли краще промовчати, щоб не заробити зайві проблеми із законом.

1. Нецензурна лексика, образа поліцейського
Такі дії можуть бути розцінені як дрібне хуліганство (ст.173 КУпАП). Покарання – штраф до 119 гривень або арешт до 15 діб.

2. Пропозиція хабара
Щоб отримати чотири роки в’язниці, не обов’язково давати поліцейському хабар. Достатньо просто його запропонувати (ст.369 КК). У разі повторного порушення строк покарання може збільшитися до шести років.

3. Відмова пред’явити документи
За законом водій зобов’язаний пред’явити поліції права, техпаспорт і страховий поліс ОСЦПВ. Якщо цього не зробити, доведеться заплатити штраф у 850 гривень за ч.1 ст.126 КУпАП. Існують винятки, коли, наприклад, патрульні безпідставно зупинили автомобіль або не пред’явили доказів правопорушення.

4. Злісна непокора законній вимозі співробітника поліції
Якщо вимоги інспектора законні й обґрунтовані, їх потрібно виконувати – подобається вам це чи ні. Відмова може спричинити штраф у розмірі 255 гривень або 15 діб арешту (ст.185 КУпАП).

5. Відмова від огляду на стан сп’яніння
Патрульним достатньо одного слова “Ні” після пропозиції пройти огляд на стан алкогольного або наркотичного сп’яніння, щоб оштрафувати вас на 17 тисяч гривень із позбавленням прав на строк до року. При повторному порушенні сума стягнення подвоюється, а термін відсторонення від керування транспортом збільшується до трьох років (ст.130 КУпАП).

6. Погроза фізичної розправи
Під час конфліктних ситуацій із поліцією водії можуть перейти межу і кинути на адресу опонента у формі якусь погрозу. Ст.345 КК України встановлює відповідальність у вигляді 3 років в’язниці за будь-яку погрозу насильством, убивством, знищенням майна поліцейському або членам його сім’ї.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти