Чи може поліція затримувати водіїв для ТЦК і вручати повістки: пояснив юрист

З 18 травня законної сили набув закон про посилення мобілізації, у зв’язку з чим, з’явилися різні суперечливі повідомлення щодо нових вимог до водіїв транспортних засобів. Портал “Новини.LIVE” з посиланням на адвоката Олексія Шалару роз’яснив ситуацію.

Насамперед юрист звернув увагу, що в разі зупинки поліцією транспортного засобу слід уточнити у правоохоронців причину цієї зупинки. Навіть наявність воєнного стану не зобов’язує водія пред’являти права без конкретної причини. Поліція під час зупинки автомобіля має керуватися певними підставами, переліченими в ЗУ “Про Національну поліцію”. Якщо йдеться про порушення ПДР, слід зажадати його відеофіксацію або інші докази. За їх відсутності водій має право не показувати інспекторам документи.

Адвокат визнав, що за новим законом поліція справді може затримувати громадян для доправлення в ТЦК і СП. Однак це стосується не всіх військовозобов’язаних водіїв, а лише тих, які перебувають у розшуку або не мають при собі документів чи інших відомостей про оновлення військово-облікових даних. Повістки автомобілістам, як і раніше, виписують у ТЦК, поліція уповноважена їх тільки вручати. При цьому Шалару наголосив, що в кожному окремому випадку дії силовиків слід розглядати через призму закону індивідуально, оскільки можуть бути випадки неправомірних дій з урахуванням обставин.

Джерело Новини.Live
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти