Автомобільна мобілізація: кому з водіїв потрібно готуватися

З 18 травня в Україні діє новий закон про посилення мобілізації, який, серед іншого, передбачає нові норми і вимоги для транспортних засобів фізичних та юридичних осіб. Автомобільну та спеціальну техніку, яка стоїть на обліку в ТЦК, не можна переміщати за межі регіону, а також передавати право власності на неї, у зв’язку з тим, що це майно може бути вилучено для потреб Сил оборони.

При цьому транспорт можуть вилучати не у всіх. Законом встановлено, що мобілізації підлягають транспортні засоби, що перебувають у власності громадян, які мають два і більше авто, центральних і місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування, інших держорганів, підприємств, установ і організацій.

Представники Кабміну та Міноборони наголошують, що вилученню підлягають транспортні засоби, які потрібні на фронті насамперед. Це можуть бути вантажівки, мікроавтобуси, трактори та позашляховики. Представники влади запевняють, що автомобільна мобілізація не буде масовим явищем і торкнеться 90% українців.

Вилучення транспорту здійснюватиме ТЦК за рішенням місцевих адміністрацій. Робитимуть це в установленому порядку з обов’язковим оформленням акта приймання-передачі, куди мають вноситися відомості про власників, технічний стан і балансову вартість авто, а також інші важливі дані. По завершенню періоду воєнного стану транспорт зобов’язані повернути власнику. Якщо він зазнав пошкоджень або був знищений, власник має право на компенсацію від держави.

Заборонено вилучати транспортні засоби, які є єдиним джерелом доходу громадян, а також в інвалідів першої та другої групи, батьків дитини з інвалідністю. Не можна мобілізувати транспорт медустанов і ДСНС.

Джерело РБК-Україна
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти