У кого з українців не забиратимуть автомобілі на потреби ЗСУ: з’явився перелік

Новий закон про посилення мобілізації України, як відомо, встановлює таке поняття, як військово-транспортний обов’язок, що передбачає взяття на облік транспортних засобів фізичних та юридичних осіб з можливістю їх подальшого вилучення на потреби Сил оборони. При цьому документ встановлює винятки, коли забирати машини або техніку забороняється.

Зазначається, що мобілізацію техніки здійснює Територіальні центри комплектування за розпорядженням місцевих адміністрацій. Не можна забирати автомобілі у громадян, які володіють лише одним транспортним засобом, а також у разі, якщо машина є єдиним джерелом доходу українця. Крім того, закон забороняє вилучення техніки в осіб з інвалідністю I/II групи або у батьків дитини з інвалідністю.

Під мобілізацію можуть потрапити транспортні засоби та спецтехніка, які потрібні на фронті для облаштування фортифікаційних споруд, перевезення вантажів або людей. Якщо у власності громадянина є седан і позашляховик, то вилучити можуть останній. За наявності двох авто високої прохідності, забрати можуть те, яке коштує дешевше. Після закінчення воєнного стану машини мають бути повернуті власнику. Власник має право отримати від держави компенсацію, якщо авто було пошкоджено або знищено.

Джерело Стіна
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти