Що робити, якщо сталася ДТП: інструкція для водіїв

За перші чотири місяці 2024 року в Україні зафіксовано 6 475 дорожньо-транспортних пригод (ДТП), жертвами яких стали 813 осіб, ще 8 155 отримали травми різного ступеня тяжкості. Кількість аварій порівняно з минулим роком зросла на 6,3%. З огляду на загрозливу тенденцію і загалом небезпеку автомобільного транспорту, водіям і пасажирам важливо заздалегідь з’ясувати, як поводитися після ДТП. Експерти видання Which склали свою інструкцію, що робити в такій ситуації.

1. Зупиніть машину
Перша і найважливіша дія – негайно зупинити автомобіль. Невиконання цієї вимоги є порушенням закону. Зупиніться в безпечному місці, якщо це можливо, щоб не створювати додаткових перешкод для дорожнього руху.

2. Вимкніть двигун і ввімкніть аварійну світлову сигналізацію
Після зупинки вимкніть двигун і увімкніть аварійну світлову сигналізацію, щоб попередити інших водіїв про перешкоду на дорозі. Це допоможе уникнути подальших аварій і забезпечить безпеку на місці події.

3. Перевірте, чи немає травм у вас або пасажирів
Огляньте себе і своїх пасажирів на предмет травм. Якщо хтось отримав травми, негайно викличте швидку допомогу. Навіть якщо травми здаються незначними, краще перестрахуватися і викликати медичну допомогу.

4. Зателефонуйте в поліцію
Повідомте про подію в поліцію, якщо хтось постраждав або ви підозрюєте, що було скоєно правопорушення (наприклад, водій у стані алкогольного/наркотичного сп’яніння або втік з місця аварії). Поліція складе протокол події, який буде важливим документом для страхової компанії.

5. Повідомте свої дані іншим учасникам
Обміняйтеся контактною інформацією з іншими учасниками аварії. Вкажіть повне ім’я, адресу, номер телефону, реєстраційний номер автомобіля, а також страхову компанію та номер поліса.

6. Зберіть інформацію від інших водіїв, пасажирів або свідків
Запишіть дані всіх учасників аварії та свідків. Ця інформація допоможе вашій страховій компанії швидше і точніше опрацювати ваш випадок.

7. За необхідності зробіть фотографії
Зробіть фотографії місця події, пошкоджень автомобілів, дорожніх умов і будь-яких інших чинників, які могли б допомогти при розборі інциденту. Фотографії слугують важливим доказом для страхової компанії та поліції.

8. Зв’яжіться зі своїм страховиком
Якомога швидше повідомте про подію своїй страховій компанії. Надайте всі необхідні дані та фотографії, щоб прискорити процес розгляду вашого випадку. Страхова компанія може також надати рекомендації щодо подальших дій та необхідних документів.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти