Пенсіонерів хочуть позбавляти водійських прав: кому загрожують обмеження

Найближчим часом багато літніх водіїв можуть стати вимушеними пішоходами. Відповідні норми вже активно опрацьовують у Європейському Союзі.

У рамках проекту Vision Zero, який покликаний скоротити до мінімуму смертність і травматизм на європейських дорогах, планується низка ініціатив, спрямованих на посилення вимог до водіїв похилого віку. Експерти істотно стурбовані потенційними загрозами, які можуть виходити від керманичів, старших за 65 років. Пропонується зобов’язати водіїв цієї категорії проходити регулярну перевірку когнітивних здібностей.

Пенсіонер має довести, що він, як і раніше, може адекватно реагувати на раптові зміни дорожнього стану і достатньою мірою концентруватися на управлінні транспортом. При досягненні 70 років європейські водії змушені будуть проходити обов’язкові курси підвищення кваліфікації, а термін дії їхніх водійських прав може бути скорочено до 5 років. З 75 років оновлювати ліцензію доведеться вже щорічно.

Відповідні вимоги та обмеження мають бути впроваджені в ЄС уже найближчим часом. Оскільки Україна ставить собі за мету інтеграцію до спільноти, а також з 2020 року бере активну участь у проєкті Vision Zero, варто очікувати, що аналогічні ініціативи неодмінно стосуватимуться й українських водіїв.

Джерело Avtosota
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти