Заправив машину не тим бензином: що робити водієві в такій ситуації

Для кожної моделі автомобіля виробник передбачає використання певного виду палива. Причому йдеться не тільки про неприпустимість заправки дизелем машини з бензиновим двигуном і навпаки, а й про неправильний вибір марки і сорту пального. Експерти видання «РБК-Україна» розповіли, що може статися і як діяти водієві в такій ситуації.

Насамперед зазначається, що бензин на АЗС сьогодні відрізняється за двома основними параметрами – клас екологічності та октанове число. У першому випадку ключова різниця між паливом полягає у вмісті сірки та ароматичних вуглеводнів, який впливає на чистоту викидів в атмосферу. Для машини використання менш екологічного пального може завдати шкоди у вигляді утворення нагару в циліндрах і зносу двигуна тільки за довгострокового застосування. Якщо один раз переплутати ці види палива, трагічних наслідків не станеться.

Інша ситуація з паливом з різним октановим числом. Тут уже йдеться про детонаційну стійкість бензину. Що вище октанове число, то менша ймовірність детонації палива. Сучасні автомобілі комплектуються двигунами, які вимагають використовувати бензин марки А-95 і вище, тому що бояться детонації.

Випадкова або навмисна заправка паливного бака бензином А-92 передбачена багатьма виробниками нових моделей. Їхні електронні блоки управління автоматично переналаштовують параметри впорскування і запалювання, що дає змогу оптимізувати роботу двигуна на низькооктановому паливі.

Найімовірніше, машина, побудована для роботи на високооктановому бензині, «перетравить» А-92, але краще на цьому «експеримент» закінчити. Експерти зазначають, що подібна невідповідність у певних випадках може призвести до падіння потужності та високої витрати палива. У деяких ситуаціях можливі смикання під час перемикання передач і перегрів мотора. Тут краще одразу припинити мучити авто і злити проблемне пальне.

Якщо машину випадково заправити бензином А-95 замість А-92, то нічого трагічного також не станеться. Експерти зазначають, що динаміка автомобіля може трохи знизитися, але якихось серйозних наслідків чекати не варто.

Джерело РБК-Україна
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти