Мобілізують не тільки машину: що ще можуть забрати в українців на потреби ЗСУ

З 18 травня в Україні діє новий закон про посилення мобілізації, який, серед іншого, регулює процедуру і порядок вилучення у громадян, підприємств, установ і організацій як приватної, так і державної власності транспортних засобів і спецтехніки на потреби Сил оборони в період дії в країні воєнного стану. Водночас «РБК-Україна» звертає увагу, що забирати в українців «на ЗСУ» можуть не тільки автомобілі і трактори, а й інше майно.

Зокрема, Закон України «Про правовий режим воєнного стану» передбачає право місцевих військово-цивільних адміністрацій вилучати у громадян житло та інше майно, яке необхідне для потреб військових. Якщо йдеться про майно державної та комунальної власності, то воно мобілізується без компенсації. Вилучення приватної власності компенсується з державного бюджету не пізніше трьох років з моменту закінчення періоду воєнного стану.

Раніше стало відомо, що автомобілі не зможуть забирати в українців, у яких у власності є лише один транспортний засіб. Також не можна забирати транспорт або техніку, яка є єдиним джерелом доходу громадянина. Заборонено вилучати транспорт в інвалідів I і II групи, а також у батьків дитини з інвалідністю.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти