Українських водіїв змусять частіше міняти права: деталі законопроєкту

Народні депутати мають намір скоротити термін дії водійських посвідчень в Україні. Ініціатори відповідного законопроєкту №8082 стверджують, що таким чином українське законодавство відповідатиме вимогам Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Зазначається, що правки стосуватимуться Закону України «Про дорожній рух», зокрема в питанні терміну дії водійських прав, їхнього призупинення, відновлення, обміну та визнання недійсними. Зокрема, пропонується встановити граничний термін дії посвідчень на рівні 5-10 років. Наразі у більшості автомобілістів в Україні права мають термін дії 30 років.

Законопроєкт встановлює, що нові вимоги стосуватимуться тільки документів, які були видані після набуття чинності закону. Решта прав діятимуть до закінчення терміну, але не пізніше 19 січня 2033 року.

Також проєкт закону пропонує ввести нову категорію AM для мопедів (двох або триколісних) зі стелею швидкості до 45 км/год і об’ємом двигуна до 50 см³ або електродвигуном потужністю до 4 кВт. У категорію А1 пропонується додатково ввести мотоцикли, які мають об’ємом мотора від 50 см³ до 125 см³, потужністю до 11 кВт і трицикли потужністю до 15 кВт.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти