Коли запаси робити марно: як довго водіям можна зберігати бензин

В умовах постійного зростання цін на автомобільне паливо і невизначеного майбутнього українські автовласники все частіше запасаються пальним, щоб почуватися впевненіше. Однак у деяких випадках робити це просто марно, оскільки у бензину і дизеля є свій термін придатності. Про це пише «РБК-Україна».

З плином часу паливо втрачає свої леткі фракції, окислюється, і в ньому накопичуються смолисті відкладення. Важливо зазначити, що в старому бензині розпадаються і випадають в осад важливі присадки, включно з мийними та антидетонаційними компонентами.

Ці процеси призводять до того, що двигун автомобіля погано запускається, істотно падає потужність. У деяких випадках електронний блок управління не може компенсувати значне зниження октанового числа, що призводить до небезпечної детонації. На приладовій панелі можуть з’являтися сигнали типу Check Engine, а діагностичний сканер видає безліч помилок.

Скільки можна зберігати бензин?
В Україні законодавство встановлює, що товарний бензин повинен мати термін зберігання не менше 6 місяців. Це регламентовано стандартом ДСТУ 7687:2015 «Бензини автомобільні Євро». Однак цей термін можна збільшити, якщо використовувати особливі технології виробництва. Наприклад, бензин, вироблений за стандартом ДСТУ 8704:2017 «Бензини автомобільні довгострокового зберігання», може зберігатися до 5 років. Для його виробництва використовуються процеси прямої перегонки та каталітичного риформінгу, що робить його хімічно більш стабільним.

Однак такий продукт доступний лише спеціальним замовникам, як-от підприємства державного матеріального резерву та військові структури, які потребують палива для оборони держави та ліквідації надзвичайних ситуацій.

Як правильно зберігати бензин вдома?

Для тривалого зберігання бензину існує кілька рекомендацій:

Без контакту з повітрям: Зберігайте бензин у щільно закритій ємності, щоб мінімізувати контакт із повітрям.

Помірна температура: Тримайте паливо за низької, стабільної температури. Висока температура прискорює процес старіння бензину.

Неметалева тара: Використовуйте неметалеві контейнери, щоб уникнути взаємодії бензину з металом, що також може прискорити його старіння.

Важливо враховувати, що всі ці поради актуальні для якісного бензину, виробленого за чинними стандартами і нормами. Напівкустарні продукти, випущені на міні-НПЗ в умовах дефіциту, можуть не мати такої стійкості та якості.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти