Забув аптечку вдома: чи можна водієві уникнути штрафу в такій ситуації

Правилами дорожнього руху України встановлено, що у кожного автомобіліста в машині повинні бути обов’язково присутніми вогнегасник, аптечка і знак аварійної зупинки. За відсутність цих предметів поліція виписує водіям штрафи. І хоча ця помилка справді є порушенням з боку керманича, правоохоронці далеко не завжди можуть карати порушників штрафом.

Юристи звертають увагу, що зазвичай поліцейські оформляють за фактом відсутності у водія аптечки адміністративні матеріали за ст.121 КУпАП, кваліфікуючи це діяння як експлуатацію транспортного засобу з технічними несправностями. Насправді ж ця кваліфікація помилкова, з огляду на те, що сама по собі аптечка не може бути ознакою справності/несправності авто. Експерти наголошують, що в таких ситуаціях найправильнішим буде вжити до водія заходів за ст.125 КУпАП «Інші порушення ПДР», яка передбачає лише один вид санкції – попередження.

Водночас для водіїв, які виконують регулярні пасажироперевезення, є чіткий обов’язок мати в машині аптечку і відповідальність за її невиконання. Таких порушників справді можуть оштрафувати на суму 680 гривень, а в разі повторного порушення – позбавити прав на строк до півроку з альтернативою у вигляді адміністративного арешту на строк до 10 діб.

Джерело inkorr
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти