Підступні штрафи на 17 тисяч і позбавлення прав ні за що: як в Україні поліція «розводить» водіїв

Спілкування з поліцією в Україні для будь-якого автомобіліста може бути стресом. Багато в чому це пов’язано з побоюванням отримати безпідставний штраф. Причому, підстави для побоювань в українських водіїв дійсно є.

Юристи зазначають, що з кожним днем деякі недобросовісні патрульні вигадують нові схеми, щоб «розводити» водіїв. У гонитві за показниками поліцейські вдаються до всіляких хитрощів, які можуть коштувати автомобілістам десятків тисяч гривень і навіть позбавлення прав.

Зокрема, почастішали випадки, коли інспектори «заочно» виписують штрафи водіям за неіснуючі порушення. Причому іноді автомобілісти можуть навіть не знати про складання адмінматеріалів щодо них. Дізнаються про штрафи лише потім. Так буває, коли патрульні вимагають пред’явити документи, забирають їх і вирушають до себе в машину, а потім повертаються і віддають права, нічого не пояснюючи. Водій радий, що його відпустили і їде без зайвих запитань, а потім виявляється, що інспектор склав на нього протокол. Зрозуміло, це незаконно і будь-який суд скасує подібний штраф, проте далеко не всі водії наважуються судитися з поліцією.

Також юристи звертають увагу на навмисні провокації з боку поліції, коли водіїв у грубій формі змушують виходити з машини, показувати особисті речі або проходити тест на алкоголь. Інспектори навмисно підбивають автомобілістів «не йти на контакт» і відмовитися від огляду, користуючись незнанням керманичів. Адже відмова від перевірки автоматично дає поліції підставу оформити протокол за ст.130 КУпАП навіть не тверезого водія. Покарання за це аналогічне тому, що передбачено за нетверезу їзду – від 17 000 гривень штрафу і позбавлення прав на рік.

Джерело Wheel-News
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти